U trendu

Vijesti:Put otrovnog otpada od CG do Ukrajine pod istragom

PODGORICA – Ukrajinska policija otvorila je istragu o dopremanju blizu 4.000 tona otpada grit u luku Herson, jer su rezultati pokazali da je grit iz Crne Gore izuzetno otrovan i da ima “izražen mutageni i kancerogeni efekat”, pišu podgoričke Vijesti.

Istraga bi, piše list, trebalo da utvrdi kako je francuska kompanija “Valgo”, krajem 2019. godine, taj toksični otpad dopremila iz Bijele.

“Valgo” je angažovan na projektu remedijacije tla bivšeg Brodogradilišta Bijela, finansiranog iz kredita Svetske banke.

Krajem novembra 2019. godine iz Bijele je ka Ukrajini isplovio brod „FL Lidya“, noseći grit u količini od skoro 4.000 tona, za koji je “Valgo” od Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore prethodno pribavio dozvolu za izvoz takozvanog „neopasnog kontaminiranog grita“.

Prihvat grita iz Crne Gore, navodi se, obavila je lokalna kompanija firma “Arka” sa kojom je “Valgo” zaključio poseban ugovor, a koja je sada pod istragom ukrajinske policije zbog sumnje da je u procesu pribavljanja dozvola predala falsifikovana dokumenta i time prekršila bezbednosne ekološke procedure u Ukrajini.

Prema pisanju podgoričkog dnevnika, rezultati ukrajinske laboratorije su pokazali da je grit iz Crne Gore, koji je zaplenjen u luci Herson izuzetno otrovan, kao i da ima “izražen mutageni i kancerogeni efekat”.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je kompanija “Valgo”, u procesu dobijanja izvozne dozvole od crnogorske Agencije za zaštitu prirode i životne sredine na uvid dostavila nalaz Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), u kome se navodi da grit zapravo potiče iz kompleksa Porto Montenegro u Tivtu, kao i da se radi o neopasnoj vrsti otpada, koji je po svojim karakteristikama drugačiji od toksičnog grita iz Bijele.

Dokument ukrajinske laboratorije, koji je MANS pribavio u saradnji sa kolegama iz OČRP-a, proseđen je CETI-ju uz molbu da protumače razliku između crnogorskog i ukrajinskog nalaza, kao i da pruže objašnjenje kako je moguće da je u Crnoj Gori grit proglašen za neopasan, a u Ukrajini za opasan.

U Agenciji za zaštitu životne sredine koja je izdala dozvolu za izvoz grita za koji se ispostavilo da je toksičan, za MANS su rekli da znaju za istragu u Ukrajini i da su poštovali međunarodna dokumenta kojima je regulisana ova oblast.

Sa istragom u Ukrajini upoznato je i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (bivše Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MORT) i kažu da imaju komunikaciju sa ukrajinskim Ministarstvom energetike i zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar