U trendu

Vilson: Razočaran sam što CG neće biti prisutna u Kforu

VAŠINGTON – Veliki uspeh nezavisne Crne Gore u proteklih 15 godina je to što je kroz članstvo u NATO obezbedila trajni suverenitet, ocenio je izvršni potpredsednik američkog Atlantskog saveta Dejmon Vilson.

Vilson je za Glas Amerike (VOA) rekao da smatra da je Crna Gora laka meta za strane uticaje, a da su prisustvo i angažman SAD na Zapadnom Balkanu ključni u pružanju bezbednosti i stabilnosti.

Ipak, dodaje da je razočaran što Crna Gora neće biti prisutna u Kforu i naglasio da biti saveznik ne znači samo da je osiguran suverenitet Crne Gore i njena bezbednost, već je to i „obavezivanje prijateljima, saveznicima da ćete odigrati svoju ulogu”.

“Ovo pitanje je osetljivo zato što je razočaravajuće nemati crnogorske snage u Kforu, mislim da je to bio veoma važan doprinos, koji je naglašavao crnogorsku dugoročnu, još od sticanja nezavisnosti, rešenost da bude konstruktivan sused i akter u regionu, neko ko može dobro da sarađuje sa svim partnerima u regionu”, ocenio je Vilson.

On je naglasio „da je važno što je Crna Gora priznala Kosovo i da je važno da se to održi“.

“Naravno, ima članica EU koje to nisu uradile, ali mislim da je poslednja stvar koju Crna Gora želi da uradi da promeni neke od fundamentalnih odluka, da preokrene neke od ključnih odluka koje je donela. Trebalo bi da postoji određeni kontinuitet i pouzdanost u pogledu nekih velikih strateških pitanja kao što je ovo”, ističe potpredsednik američkog Atlantskog saveta za VOA.

Prema njegovim rečima, to ne znači da Crna Gora ne može da se zalaže za bolje odnose sa Srbijom.

“To je prirodno, reč je o velikim ekonomskim partnerima, postoje i značajne istorijske veze. Međutim, to ne znači da bi Kosovo trebalo da bude žrtva tog procesa”, poručuje Vilson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.