U trendu

Više nisu mljevenici: Hrvati imaju novu reč za ćevape

Regionalnim medijima su pre nekoliko meseci pažnju privukli zagrebački „mljevenici“ koji se služe u pica testu, sa francuskom salatom i mnogo luka, ali u suštini – to su dobri stari ćevapi.

Prema njegovim rečima, “mljevenici” se sastoje od svinjetine i junetine, „u razmeri u kojoj će prevladavati junetina, ali će svinjski but dati dovoljno masnoće da mljevenik bude poprilično sočan”.

Međutim, sad u igru ulazi još jedna varijanta ćevapa sa „tajnim sastojkom“ koji je moguće naslutiti i iz novog imena – „ćevarak“. Ćevapi sa čvarcima su specijalitet koji se priprema na jednom imanju u Hrvatskoj, piše TU magazin.

Tvorac ovog starog, a novog jela kaže da je najbitnija razmera mesa i čvaraka, dodaju se i određeni začini, a nakon pripreme na roštilju, služe se sa pinđurom, lukom i pogačicama sa čvarcima ili – u lepinji. Plan je da se uskoro nađu u restoranima brze hrane širom Hrvatske.

„Ćevarak je inače porodični recept, ali nakon što je brat mesar usavršio recept odlučili smo da ga ponudimo i našim gostima na imanju. Kao što vidite ništa što ide uz ćevarak nije klasika već se radi u ovome kraju. Naravno ćevarci će se moći da se jedu i u klasičnoj lepinji, ali originalni recept je sa čvarkušama“, rekao je vlasnik imanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.