U trendu

Visoki predstavnik nije taj koji treba da deli lekcije

BANJALUKA – Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da BiH, ako želi da je neko tretira kao suverenu zemlju, ne bi trebalo da ima visokog predstavnika, a sa njim samo pokazuje svoju nesposobnost i nezrelost.

„Smatram da bi mi trebalo da imamo sa druge strane sagovornika EU, a da visoki predstavnik nije taj koji treba da nam deli lekcije, nije taj koji treba da promoviše jednu političku agendu u okviru BiH, a funkcioniše u višenacionalnoj zajednici kakva je BiH“, rekla je Cvijanović za Srnu.

Sve drugo, ističe, nemoralno je i štetno za sve u BiH.

„Onda dođete u situaciju da vam se svi hvale i svi zagovaraju teritorijalni integritet, suverenitet zemlje, a onda vidite koliko je ona nesuverena i koliko nemate mogućnosti da se postavite u ravan da pričate sa aspekta svog suvereniteta sa drugima, jer činjenica je i dokaz da imate članove Predsedništva BiH koji kažu da neće da pričaju“, rekla je.

Predsednica Republike Srpske navela je da se na takav način ne pokazuje da postoji suverenost ili snaga zemlje, već da postoje strašni deficiti u BiH koji su i sramotni na određeni način.

Saglasna je da je visoki predstavnik prepoznat i propisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali nipošto sa ovakvim ovlašćenjima, nikako sa mogućnostima da uzurpira ovlašćenja i nadležnosti domaćih institucija.

On bi, kaže, trebalo da bude koordinator, neko ko omogućava i olakšava sprovođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma, a ne neko ko treba da menja ustave, sankcioniše ljude, donosi različite zakone.

Visoki predstavnik, ističe, nije osoba koja treba da navijački radi za jednu stranu, kao što to radi ovaj visoki predstavnik i kao što su to radili mnogi pre njega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.