VK: Pažljvo sprovesti reformu tužilačke organizacije

PODGORICA – Venecijanska komisija objavila je konačno mišljenje na predloge tužilačkih zakona, u kojem navodi da razume da postoji potreba za reformama tužilačke organizacije, ali naglašava da one moraju da budu pažljivo sprovedene.

Komisija navodi da te reforme moraju biti sprovedene bez proste zamene vrha tužilaštva novima kadrovima i zamenom nove većine starom u, kako navodi, potencijalno opasnom vršenju političke kontrole nad tužilaštvom, prenose podgoričke Vijesti.

Kada je u pitanju SDT, VK je izrazila zabrinutost zbog predloženog ukidanja tog tužilaštva i promenama u načinu njegovog izbora.

„Mora se poštovati sigurnost mandata nosioca funkcije… Specijalni državni tužilac ne sme biti smenjen pod izgovorom zakonodavne reforme i ako je kriv za neko loše ponašanje, mora da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću“, navode stručnjaci Komisije.

Venecijanska komisija nije odbacila odredbu iz predloga zakona kojom bi tužioci i ugledni pravnici imali jednaki broj članova Tužilačkog saveta.

„Predviđeni novi sastav Tužilačkog savjeta (koji bi imao malu većinu uglednih poravnika) nije kao takav direktno u suprotnosti sa evropskim standardima i mogao bi se objasniti potrebom izbegavanja korporativizma. Međutim, u trenutnoj situaciji – gde se svi članovi TS iz redova uglednih pravnika istovremeno biraju prostom većinom glasova u Skupštini – ova reforma može dovesti do povećane politizacije TS“, navodi se u mišljenju.

Da bi se izbegla politizacija, VK predlaže dve mogućnosti.

Prva je da se pravnici biraju kvalifikovanom većinom, ali bi, kako se napominje, u tom slučaju trebalo da postoji efikasan deblokirajući mehanizam.

Druga opcija bi bila, navodi se, birati ugledne pravnike na osnovu proporcionalnog sastava (tako da predstavljaju različite političke snage) ili osigurati da ih predlože ili čak direktno imenuju spoljni nevladini akteri (poput univerziteta, Komoore, sudstva itd.).

„Neposredna zamena svih aktuelnih članova TS nema opravdanja i narušava sigurnost njihovih mandata. Uloga TS je da obezbedi nezavisnost tužilačkog sistema. Da bi se postigla željena ravnoteža između članova tužilaca i pravnika, bilo bi dovoljno odabrati još jednog člana iz redova pravnika i ukloniti jednog člana tužilaca – na primer, izvlačenjem žreba (ili, na kraju, ponovnim izborom svih tužioca), i pričekati dok mandat preostalim članovima ne istekne (što je uskoro)“, navodi Venecijanska komisija.

Što se tiče trenutnog zastoja u vezi s izborom VDT, Venecijanska komisija žali što Ustav Crne Gore ne predviđa deblokirajući mehanizam uprkos njenim ranijim preporukama.

„Do uvođenja u Ustav takve odredbe, zakon bi trebalo da bude izmenjen kako bi se osiguralo da će odlazeći VDT nastaviti privremeno da obavlja funkciju. Ovo rešenje verobatno će motivisati trenutnu većinu na pronalazak kompromisa s opozicijom za izbor novog VDT. Treba napustiti trenutne predloge da privremeni tužuilac može biti imenovan dva puta“, porucuju u VK.

Smatraju i da je rešenje u deblokirajućem mehanizmu.

Venecijanska komisija preporučuje preispitivanje novih odredbi o disciplinskoj odgovornosti tužilaca kako bi se preciziralo da se takva odgovornost može izreći samo za grubo i neoprostivo loše ponašanje, a ne samo za pogrešnu primenu zakona.

Nova parlamentarna većina je 3. februara najavila da će ukinuti postojeći Zakon o tužilaštvu i doneti novi, jer smatraju da borba protiv kriminala i korupcije nije moguća sa aktuelnim tužiocima među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Na inicijativu Evropske komisije i drugih institucija EU, crnogorska vlada je zatražila mišljenje eksperata Venecijanske komisije na nacrte zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.