U trendu

Vlada Hrvatske pozdravila odluku o Šengenu i odgovorila na izjavu Slovenije

Vlada Hrvatske je danas na sednici pozdravila jednoglasnu odluku članica EU o prijemu Hrvatske u šengenski prostor od 1. januara.

„To će doneti niz prednosti za hrvatske građane i privredu, posebno u pogledu slobode kretanja i prelaska granica, bržeg i lakšeg protoka roba i usluga, kao i daljeg rasta turističkog prometa“, saopštila vladina pres služba povodom odluke Saveta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove.

Vlada je navela da je predano radila na ulasku u Šengen i ispunila sve kriterijume što su, dodaje se, prepoznale i sve evropske institucije koje su Hrvatskoj dale pozitivnu ocenu.

Na sednici je usvojena i izjava Republike Hrvatske o izjavi Slovenije koja podržava ulazak Hrvatske u Šengen i ističe postojanje pravnog učinka arbitražne odluke na definisanje granice između te dve države.

„Hrvatska je u svojoj izjavi navela da se na osnovu jednoglasnog Zaključka Hrvatskog sabora od 29. jula 2015, povukla iz arbitražnog postupka zbog materijalnih povreda Sporazuma o arbitraži i ponovila svoj ranije zauzeti stav o arbitražnoj odluci donetoj 2017“, navela je Vlada u Zagrebu.

Ističe se „kontinuiranu spremnost za nastavak bilateralnog dijaloga u svrhu iznalaženja zajedničkog rešenja“.

Slovenija je u četvrtak podržala ulazak Hrvatske u šengenski prostor i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom odlukom konačno određena međusobna granica, ali Hrvatska ne priznaje tu odluku i ističe da je neće sprovesti, odnosno da zajedničku kopnenu i morsku granicu tek treba utvrditi.

Ranije se spekulisalo da bi Slovenija zbog spora u vezi s odlukom arbtraže mogla da blokira ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali je potom objavljeno da će samo priložiti izjavu kojom potvrđuje da je za tu zemlju arbitražna odluka važeća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar