U trendu

VMRO DPMNE demantuje da je Gruevski rekao da se boji zatvora

Vladajuća stranka u Makedoniji, VMRO DPMNE, zatražila je danas od evroposlanika Iva Vajgla da se ogradi od izjave da je lider te partije Nikola Greuvski rekao da je „spreman da ide do kraja jer ne želi da leži u zatvoru“.

Vajgl je bio u delegaciji EU, na čelu sa evrokomesarom za proširenje Johanesom Hanom, koja je 21. marta u Skoplju pokušala da sa liderima stranaka nadje način za izlazak Makedonije iz krize.

Vajgl je juče u izjavi za tursku agenciji Anadolija rekao da je „situacija u Makedoniji mnogo ozbiljna, ali da još nije alarmantna“, napominjući da je „najkarakterističnija izjava Gruevskog da će da ide do kraja, jer ne želi da ide u zatvor“.

„Ako je to motiv, to znači da dugo vremena neće biti kompromisa, ocenio je Vajgl, stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju.

Protiv Gruevskog specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi nekoliko istraga pod sumnjom da je počinio krivična dela tokom 10 godina na premijerskom mestu, a podignuta je i jedna optužnica.

U saopštenju VMRO DPMNE je jutros negirala da je Nikola Gruevski dao takvu izjavu na sastanku sa Johanesom Hanom i trojicom evroposlanika  –  Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

U Skoplju i drugim gradovima Makedonije svakodnevni su protesti od kraja februara, kada je Gruevski pozvao gradjane da „odbrane državu“ koju, kako smatra, ugrožava nova parlamentarna većina koju je formirao suparnički SDSM Zorana Zaeva sa albanskim strankama.

Gruevskog je podržao i predsednik Republike Djordje Ivanov koji je odbio da Zaevu dodeli mandat za formiranje vlade.

Posle sastanka s Hanom, Gruevski je izbegao novinare, dok su lideri stranaka koje su formirale većinu u Sobranju  –   SDSM Zoran Zaev, DUI Ali Ahmeti, Besa  –  Biljal Kasami i Alijanse za Albance  –  Zijadin Sela rekli da su insistirali na institucionalnom izlasku iz krize, koji podrazumeva da se završi konstituisanje parlamenta i da šef države Djordje Ivanov da mandat za formiranje vlade. Zajednička poruka je da taj proces mora biti ubrzan, ali da u tome treba biti pažljiv.

Makedonski predsednik koji je izbegao da se sastane sa Hanom, poslao je na taj način poruku da nema šta da kaže i da mu je sve rekao prošli put. On je tada istakao da ne želi da dodeli mandat Zaevu, iako ima poslaničku većinu, jer smatra da se prihvatanjem zahteva albanskih partija radi protiv interesa Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.