U trendu

VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum, glasanje po savesti

SKOPLJE – Najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je građane da na predstojećem referendumu o promeni imena glasaju po sopstvenoj savesti.

„Svako će doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju. Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti“, poručio je sinoć predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta, kako je kazao, posle konsultacije s građanima.

Ovom objavom stavljena je tačka na neizvesnost da li će najveća opoziciona stranka pozvati na bojkot referenduma o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.

Mickoski je ponovio protivljenje dogovoru sa Grčkom, navodeći da se njime menja Ustav, nacionalni i lični identet, pasoši, lična dokumenta.

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za „poteškoće i delikatnu situaciju“ u kojoj se Makedonija trenutno nalazi.

„Makedonija je sada skup avion u rukama adolescenata“, istakao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On je izneo primedbu i na referendumsko pitanje, nazivajući ga dvosmislenim i ukazujući da to zbunjuje građane.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO, koja je korišćenje termina „Makedonija“ u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.