U trendu

Makedonija spremna: menja ime aerodroma i autoputa

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije danas odlučila da autoput od severne do južne granice „Aleksandar Makedonski“ promeni ime u „Prijateljstvo“, kao i da skopski aerodrome promeni dosadašnje ime „Aleksandar Veliki“ u Medjunarodni aerodrom „Skoplje“.

„Mi smo spremni za geografsku odrednicu“, rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU Samjuelom Žbogarom koji mu je uručio Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom jer se radi o suštinskom i osetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspe.

Promene imena autoputa i aerodroma je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu prilikom njihovog januarskog sastanka u Davosu gde su razgovarali o  mogućnostima rešavanja dvoipodecenijskog spora koji opterećuje odnose dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao u intervjuu Juronjuzu (Euronews) da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži šta će biti dodato nazivu Makedonije i da to objasni narodu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.