U trendu

Zaev: Ne očekujem blokadu Bugarske na putu ka EU

SKOPLJE – Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da ne očekuje blokadu Bugarske na putu i učlanjenju te zemlje u Evropsku uniju.

Zaev je rekao da bugarski i makedonski narod žele da pomognu jedan drugom, u skladu sa željom za prijateljstvom i još većom saradnjom.

On je kazao da je Bugarska evropska zemlja te da u razgovorima i u dokumentima vidi njihove napore, ambicije i opravdane želje da se pronađe rešenje oko zajedničkog obeležavanja datuma rođenja i smrti revolucionara i jednog od osnivača VMRO Goceta Delčeva.

„Uopšte ne očekujem da imamo blokade u tom delu zato što je od početka do danas Bugarska jedan od najvećih, ako ne i najveći podržavalac Republike Severne Makedonije u evropskim integracijama“, izjavio je Zaev na konferenciji za medije, prenosi Plusinfo.

On je ponovio da su identitetska pitanja oko makedonskog jezika i naroda „pravo na samoopredeljenje“ koje se ne može osporavati.

Sofija i Skoplje su 1. avgusta 2017. godine potpisali međudržavni sporazum o prijateljstvu i saradnji koji predviđa i rešavanje otvorenih istorijskih pitanja između te dve zemlje.

Tim povodom formirana je zajednička ekspertska komisija o istorijskim pitanjima koja skoro godinu dana nije postigla saglasnost oko identitetske pripadnosti Goce Delčeva.

Makedonski eksperti tvrde da postoji makedonski i bugarski istorijski mit o Gocetu Delčevu, te da tako treba i da ostane, a da obe strane zajednički obeležavaju datume njegovog rođenja i smrti.

S druge strane, bugarska strana tvrdi da je Goce Delčev Bugarin po etničkoj osnovi i ne prihvataju uopšte da se Delčev u bilo kom formatu identifikuje kao Makedonac.

Sofija je pre dve nedelje poslala i memorandum državama-članicama EU u kome navodi da su „makedonski jezik i makedonski narod nastali tokom postojanja komunističke Jugoslavije“, kao i da makedonske vlasti falsifikuju istoriju.

Na taj memorandum je reagovano iz Severne Makedonije uz isticanje da su, kako je naznačeno, „makedonski narod i makedonski jezik neupitna stvar“, i da je posredi „građansko pravo na samoopredeljenje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar