U trendu

Zagreb posle 20 godina dobija novog gradonačelnika, Tomašević favorit

U Hrvatskoj će u nedelju biti održan drugi krug lokalnih izbora u kojem će se birati gradonačelnici najvećih gradova, jer nijedan od kandidata pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta.

Najzanimljivije je u Zagrebu koji će dobiti novog gradonačelnika posle 20 godina vladavine nedavno preminulog Milana Bandića.

Favorit je kandidat zeleno-leve koalicije „Možemo“, dugogodišnji aktivista Tomislav Tomašević (39), koji je ubedljivi pobednik prvog kruga s osvojenih 45,15 odsto glasova (147.631 glas).

Njemu će protivkandidat biti lider desnog Domovinskog pokreta, pevač i preduzetnik Miroslav Škoro (59) koji je osvojio 12,16 odsto glasova (39.789).

Žestoki kritičar klijentelističke i po mnogima koruptivne vladavine pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, Tomislav Tomašević je izrazio uverenje da će pobediti na izborima.

„Borimo se za zeleniji Zagreb, učinkovitiji Zagreb i transparentniji Zagreb. U nedelju su istorijski izbori“, rekao je Tomašević danas u završnom obraćanju uoči izborne tišine koja počinje u ponoć.

On je istakao da je u nedelju potrebno reći „ne“ Škorinoj kampanji „huškanja, mržnje, straha, dezinformisanja i kampanji u kojoj demonizira političke suparnike“ i pozvao gradjane da glasaju za budućnost i prave promene.

Tomašević je ponovo kao lažne odbacio Škorine optužbe da su on i njegovi saradnici, koji dolaze uglavnom iz civilnog sektora, nezakonito dobijali novac iz državnog i gradskog budžeta.

Škoro je u završnom obraćanju pozvao gradjane da izadju na birališta, ocenivši da je reč o svojevrsnom referendumu.

„U nedelju moramo odbraniti svoju zemlju, svoj grad, svoj stil života, svoju tradiciju. Izadjite na izbore i pokažite da nas još ima, nas koji nismo korumpirani, nas koji nismo deo klijentelističke hobotnice, nas koji mislimo drugačije“, rekao je Škoro danas na konferenciji za novinare.

On je odmah po objavi rezultata prvog kruga izbora pre dve sedmice najavio ideološku borbu, rekavši da će se suprotstaviti „naletu levice koja želi da osvoji Zagreb“. On je zeleno-levu koaliciju nazvao ekstremnom levicom.

Zagreb je pre dve sedmice dobio i novu gradsku upravu s obzirom da je u prvom krugu ubedljivo pobedila zeleno-leva koalicija „Možemo“ i u Gradskoj skupštini će moći sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) da formira stabilnu većinu.

U gradu je dosad na vlasti bila stranka Milana Bandića koja je imala većinu uz pomoć Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Novog gradonačelnika dobiće i Split gde je iznenadjenje u prvom krugu priredio kandidat Centra Ivica Puljak, koji u drugi krug ulazi kao prvoplasirani.

Puljak je osvojio 26,82 odsto glasova (17.500), dok je drugoplasirani kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vice Mihanović osvojio 23,23 odsto (15.159).

U Rijeci su u drugi krug ušli kandidat Marko Filipović iz SDP s osvojenih 30,25 odsto glasova i kandidat grupe gradjana Davor Štimac sa 16,10 odsto.

U Osijeku je uverljivu pobedu ostvario Ivan Radić iz HDZ s 38,69 odsto, a drugoplasirani je Berislav Mlinarevićem iza kojeg stoje Domovinski pokret i Most sa 19,63 odsto glasova.

Brojni gradonačelnici, načelnici i opštinski načelnici, ali i župani, biraće se u drugom izbornom krugu, medju ostalim, gradonačelnici Šibenika, Zadra, Dubrovnika, Karlovca, Pule, Siska i Vukovara.

Izborna tišina počinje u ponoć i trajaće do zatvranja birališta u nedelju u 19 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.