U trendu

Zahtev da Julijski Alpi budu jedinstven rezervat biosfere

LJUBLJANA – Slovenački nacionalni park Triglav i italijanski Park prirode Prealpi Đulije objavili su zahtev da se Julijski Alpi proglase jedinstvenim rezervatom biosfere pod zaštitom UNESCO.

Rezervat biosfere Slovenskih Julijskih Alpa proglašen je još 2003. godine kao prvi takav rezervat u toj zemlji koji se prostire kroz deset opština, sa Triglavskim nacionalnim parkom (TNP) u svom centru, prenosi STA.

Pre nekoliko godina, uprava italijanskog Regionalnog parka prirode Prealpi Đulije preduzela je isti korak i proglasila to područje rezervatom prirode koji obuhvata 11 italijanskih opština.

U međuvremenu, uprave ova dva parka potpisale su prošlog meseca sporazum u slovenčkom gradu Trenti u kojem su se saglasile da podnesu zahtev UNESCO o proglašenju jedinstvenog rezervata biosfere pod zaštitom UNESCO.

Takav projekat je prilicno redak ili čak jedinstven na evropskom prostoru, rekla je zvanicnica Nacionalnog parka Triglav (TNP) Majda Odar i dodala da je cilj – zajedničcko upravljanje rezervatom biosfere.

Uprave ova dva parka blisko saraduju još od 1996. godine i zajednički sprovode brojne projekte.

Rezervat biosfere Julijski Alpi predstavlja važan alpski koridor za životinje, posebno za velike mesoždere i ptice.

Svetska mreža rezervata biosfere trenutno broji 714 lokacija u 129 zemalja širom sveta, ukljucujući 21 prekogranicnu oblast.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.