U trendu

Zajednička sednica vlada Severne Makedonije i CG

PODGORICA – Premijer Duško Markovic ocenio je danas na zajedničkoj sednici vlada Crne Gore i Severne Makedonije da medu dvema državama ne postoji nijedno otvoreno pitanje.

„Ubeđen sam da ce EU prepoznati napore Vlade Severne Makedonije u rešavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa susedima i rezultate reformskih poduhvata na unutrašnjem planu. A vrednovanje postignutog znaci samo jedno – otvaranje pregovaračkog procesa“, saopštila je vlada Crne Gore na svom Tviter nalogu, citirajući Markovića.

Marković je kazao da Crna Gora i Severna Makedonija dele iste vrednosti i spoljnopolitička opredeljenja, ali da vlade moraju uložiti dodatne napore na implementaciji projekata i intenzivnijoj ekonomskoj saradnji, kako bi rezultati doveli do kvalitativnog napretka i valorizacije velikog potencijala u brojnim privrednim granama.

On je istakao da prva zvanična poseta predsednika Vlade Zorana Zaeva Crnoj Gori i prva zajednička sednica vlada dovoljno govore o značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa makedonskim prijateljima.

Premijer je kao pozitivan primer efikasne saradnje dveju država naveo oblast evroatlantske integracije rekavši da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Protokol uz Severnoatlantski sporazum o pristupanju Severne Makedonije, 1. marta 2019. godine i da je ponosan na to što je poziv za članstvo u NATO-u Severna Makedonija dobila u toku predsedavanja Crne Gore Američko-jadranskom poveljom.

„Ubeđen sam da će Evropska unija prepoznati napore koje je Vlada Severne Makedonije uložila u poslednje dve godine, kako rešavajuci otvorena bilateralna pitanja sa susedima, tako i kroz rezultate reformskih poduhvata na unutrašnjem planu. A vrednovanje postignutog znaci samo jedno – otvaranje pregovaračkog procesa. S tim u vezi, još jednom želim da naglasim da crnogorska iskustva stečena u pregovaračkom procesu u potpunosti stoje na raspolaganju makedonskim institucijama“, rekao je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.