U trendu

Zasad bez zvanične informacije o incidentu u kotorskoj crkvi

PODGORICA – Skrnavljenje crkve Svetog Nikole u Kotoru i vređanje na nacionalnoj osnovi Ivane Krivokapić, supruge sveštenika u toj crkvi naišlo je na osudu dela javnosti u Crnoj Gori tim pre što su to, kako se navodi, učinili sportisti.

Za sada nema zvaničnog saopštenja policije o tome šta se zapravo dogodilo ispred crkve Svetog Nikole, a deo medija piše da su oni su, na dosad neviđen način u danima najvećeg hrišćanskog praznika, izlili zastrašujuću količinu mržnje i netrpeljivosti prema svojim sugrađanima, pripadnicima pravoslavne veroispovesti kojima crkva Svetog Nikole predstavlja jednu od najsvetijih bogomolja.

Reč je, kažu, o sakralnom objektu koji je neizostavni dragulj istorijske i kulturne baštine Crne Gore.

Nakon što su podgoričke Vijesti objavile, pozivajući se na svoja saznanja, da je u skrnavljenju učestvovao i vatrepolista Danilo Adžić, koji je i odbornik DPS u društvu bivšeg fudbalera Bokelja Miloš Banićević i karatiste Danijela Krivokapića, advokat Adžića je to demantovala.

Advokat Mirela Ćirković tvrdi da Adžić „nije predvodio nikakvu rulju niti urinirao po crkvi Svetog Nikole“ u Kotoru, vec da je bio sam „običan prolaznik“.

Tvrdi takođe da je Adžić kršten u crkvi Svetog Nikole, koja je, kako kaže, za njega svetinja, kao i da je u bliskim rođačkim odnosima sa sveštenstvom te crkve.

Prema pisanju Vijesti, incident se dogodio u noći između 2. i 3. maja.

Iz Uprave policije podgoričkom dnevniku je nezvanično rečeno da su uspeli da identifikuju tri osobe, od kojih su uzeli izjave.

Nisu potvrdili ni demantovali informacije Vijesti – da je među izgrednicima bio i odbornik DPS i vaterpolista Primorca Danilo Adžić.

Jedan od sagovornika Vijesti, tvrdi da su u društvu sa njim bili Miloš Banićević bivši fudbaler Bokelja i Danijel Krivokapić karatista.

Navodno, ti Kotorani vršili su nuždu (urinirali) na ulaznim vratima crkve Svetog Nikole u Starom gradu, a kada ih je supruga kotorskog paroha, sa prozora obližnjeg parohijskog doma, kritikovala zbog toga, počeli su da je vređaju i na nacionalnoj osnovi.

Vijestima je iz policije saopšteno da je patrola na lice mesta upućena odmah nakon prijave.

Patrola policije je ispred kafe bara ‘Karampana’ primetili nekoliko osoba, da bi se ta grupa udaljila trčećim korakom kada su opazili policajce, rečenoj e Vijestima.

Nakon obavljenog razgovora sa I. K. i predočenog snimka sa lica mesta, operativnim radom došlo se do podatka da su na trgu bila prisutna četiri lica.

Tri lica su obezbeđena i od njih su prikupljena obaveštenja, naveli su iz policijske uprave.

Naveli su i da je o događaju obavešten i dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koji je saopštio da će se o kvvalifikaciji dela izjasniti nakon prikupljenih obaveštenja, snimaka sa nadzormih kamera i drugih dokaza.

„Rad policije na utvrđivanju svih činjenica i identifikovanju lica, kao i njihove pojedinačne odgovornosti u ovom događaju je u toku”, rekli su iz Uprave policije.

Izvor Vijesti tvrdi o da su Adžić, Banićević i Krivokapić noć proveli u pritvorskim prostorijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.