U trendu

Zastupnički dom PS BiH sutra o smeni Mektića

SARAJEVO – Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra da se izjasni o smeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, na zahtev parlamentaraca iz reda SNSD i DNS.

Predlog za Mektićevu smenu predviđen je kao 18. tačka dnevnog reda sednice, ali je pitanje da li će biti kvoruma za održavanje sednice ili raspravu o svim tačkama dnevnog reda s obzirom na to da parlamentarci imaju obaveza vezanih za predizbornu kampanju koja počinje ove sedmice, prene je portal Klix.

Zastupnici klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su 26. jula u proceduru predlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Saveta ministara BiH, odnosno smeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize, podseća sarajevski prtal Klix.

U obrazloženju je navedeno da je BiH od početka 2018. godine suočena s ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća pretnja političkoj stabilnosti.

Ističe se i da je Ministarstvo sigurnosti BiH odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismejao ozbiljna upozorenja institucija.

„Postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti, u saradnji s međunarodnim humanitarnim organizacijama bili umešani u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korišćenje sredstava EU i donatorskih sredstava namenjenih za pomoć u smeštaj, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata“, navedeno je u obrazloženju predloga klubova SNSD-a i DNS-a.

Mektić je reagujući na ovu inicijativu kazao da su SNSD i DNS nemoćni da urade bilo šta pa pričaju demagošku priču.

„Neću da komentarišem izjavu Staše Košarca, koji se ovih dana nalupao o svemu i svačemu“, rekao je ranije Mektić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.