U trendu

Zatvorena birališta u Bugarskoj, prema projekcijama vodi GERB

SOFIJA – U Bugarskoj su danas održani prevremeni parlamentarni izbori, četvrti u poslednje dve godine.

Oko 13.000 biračkih mesta zatvoreno je u 19.00 sati, a Centralana izborna komisija (CIK) počela je prebrojavanje glasova.

Prema podacima CIK, odziv birača do 16.00 sati bio je 25,58 odsto ili oko 1,7 milion građana sa pravom glasa, preneli su bugarski mediji.

Za ukupno 240 mandata u bugarskom parlamentu nadmetale su se 22 partije i šest kolaicija.

Izlazne ankete Galup internešenela i Alfa riserča pokazuju da na izborima vodi partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova sa oko 24,6 odsto do 25,5 odsto glasova, preneo je Rojters.

Očekuje se da će njihov glavni rival, reformistička partija Nastavljamo promene (PP) koju predvodi Kiril Petkov, čija je reformska vlada srušena u junu posle samo šest meseci, biti druga sa 18,9 odsto do 19,9 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima, četvrtim za manje od dve godine.

Predviđa se da će Borisov (63) teško pronaći koalicione partnere među svojim glavnim rivalima koji ga optužuju da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar