U trendu

Zatvorena birališta u Makedoniji, izlaznost do 17 sati 60,3 odsto

Biračka mesta u Makedoniji, na kojima su građani mogli da izraze izbornu volju na devetim parlamentarnim izborima od osamostaljenja ove države, zatvorena su večeras u 19 sati.

Prema podacima Državne izborne komisije, do 17 sati na birališta je izašlo 60,38 odsto birača.

Najveća izlaznost je zabeležena u četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica, Kavadarci, jugoistok zemlje) u kojoj su nosioci izbornih lista VMRO DPMNE i SDSM lideri tih stranaka, Nikola Gruevski i Zoran Zaev.

Pravo glasa imalo je 1.784.416 birača, od kojih je 230.122 onih koji su na posebnom spisku, jer se smatra da ne žive u Makedoniji.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, u kojoj se glasalo juče, daje do tri poslanika.

Izlaznost do 17 sati 60,3 odsto, u Šutki policija

Prema podacima Državne izborne komisije, izlaznost građana na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji do 17 sati je 60,38 odsto.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji i dalje se odvijaju bez problema, a u opštini Šuto Orizari, jedinoj opštini na svetu u kojoj je romski jezik službeni, izbore obezbeđuje jake policijske snage, zbog navodnog pokušaja potkupljivanja birača.

Skopska opšina Šuto Orizari jedina je opština u Makedoniji s romskom većinom, ali je i jedina lokalna administrativna jedinica u svetu u kojoj je romski jezik službeni.

Ova opština, poznata i kao Šutka, proteže se na 7,5 kvadratnih kilometara i u njoj, prema poslednjem popisu iz 2002. živi nešto više od 22.000 ljudi.

Najpoznatiji stanovnik ove opštine je bila danas preminula kraljica romske muzike Esma Redžepova.

Opština Šutka je nastala nakon velikog potresa koji je pogodio Skoplje 26. juna 1963. Taj je potres uništio je dve trećine makedonske prestonice. Romi koji su živeli od 17. veka u Topani, koja je drugo po veličini romsko naselje u Skoplju, nakon zemljotresa su se preselili u Šuto Orizari.

Kratko nakon tog na deponiji je nikla opština, poznata kao Šutka sa lokalnom upravom, bioskopom i trgovinama.

Građani ove opštine, inače, nakon današnjih izbora očekuju bolji život i zaposlenje.

Na biralištima je sve u najboljem redu i glasanje se, kažu, odvija bez pritiska.

U jednom trenutku ovu opštinu je posetio američki ambasador u Skoplju Džes Bejli, ali nije davao izjave medijima.

Generalno današnji deveti izbori u Makedoniji, ovog puta vanredni, održavaju se bez incidenata, uz manje nepravilnosti.

Primedbe se odnose uglavnom na fotografisanje glasačkih listića, na to što pojedinih građana nije bilo u biračkom spisku, navodno potkupljivanje birača…

A prema nezvaničnim informacijama, koje prenose makedonski mediji, u opštini Šutka gradonačelnik je biračima nudio drva za ogrev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar