Zbog duga prema veledrogerijama HR preti nestašica lekova

ZAGREB – Hrvatskoj preti nestasica lekova zbog velikog duga države prema veledrogerijama, koji u ovom trenutku prelazi pet milijardi kuna (oko 700 miliona evra).

Predstavnici veledrogerija su danas demonstrativno napustii sastanak sa ministrima finansija i zdravlja Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem, preneli su hrvatski mediji.

Predstavnica veledrogerije je, piše zagrebački poral Index, bila vidno nezadovoljna nakon sastanka koji je naprasno završen

„Mogu biti partner sistemu do dve milijarde kuna. Dug je preko četiri milijarde kuna. Mi više od dve milijarde kuna ne možemo tolerišemo, to je stvar vlade“, rekla je kratko predstavnica jedne od veledrogerija.

Dodala je da je dug bolnica 4,3 milijarde kuna, a apoteke duguju još 700 miliona, tako da je dug prešao pet milijardi kuna.

Ministar Marić je novinarima rekao da su lekovi važni, ali da treba imati u vidu kakva je situacija s budžetom.

Dodao je da su na pragu dogovora i da će nastaviti razgovore, kao i da će deo sredstava biti obezbeđen iz rebalansa budžeta.

„Nastojaćemo da kroz preraspodele nađemo deo sredstava kako bismo, nadam se, izbegli zastoje u distribuciji lekova“, rekao je ministar Marić.

Predstavnici veledrogerija napustili su sastanak, jer im ni danas nije ponuđeno rešenje za, kako se navodi, alarmantnu situaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.