Zbog nacističkog pozdrava u Blajburgu uhapšena jedna osoba

Jedna osoba uhapšena je danas u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava, javila je regionalna N1 televizija.

Prema navodima te televizije, jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom zbog čega je reagovala austrijska policija.

Komemoracija za ubijene pripadnike kvinsliških, uglavnom ustaških vojnika, medju kojima je bilo i civila, na kraju Drugog svetskog rata, pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske, završena je nešto pre 14 časova.

Na njoj se, prema poslednjim podacima hrvatskih medija, okupilo desetak hiljada ljudi.

Manifestacija je održana bez državnog vrha Hrvatske, a uz dva kontraprotesta i uz jake mere bezbednosti.

Za razliku od prethodnih godina, na manifestaciji nije bilo političkih govora, kao ni predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Najviši hrvatski funkcioneri poslali su svoje predstavnike, ali nisu došli u Blajburg, iako je Sabor pokrovitelj komemoracije koju organizuje udruženje Počasni blajburški vod.

Mediji izveštavaju da je krčki biskup Ivica Petanjek održao propoved na misi na Blajburškom polju. S obzirom na zabranu koruške Crkve, iz Hrvatske biskupske konferencije rekli su za N1 da je to u redu, jer biskup nije vodio misu.

Uoči ovogodišnje komemoracije, koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga što je, naveli su, ta misa „politički instrumentalizovana“ i predstavlja „deo političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju istorije“.

Tako ove godine misu nisu mogli da vode hrvatski biskupi, što je izazvalo oštre kritike Hrvatske biskupske konferencije.

Od prošle godine austrijska policija strogo kažnjava učesnike koji imaju ustaške i nacističke simbole, a od marta ove godine je na snazi i zabrana isticanja ustaških simbola.

Zbog toga su organizatori poslednjih dana upozoravali one koji planiraju da dodju na komemoraciju da se striktno pridržavaju austrijskih zakona, jer bi u protivnom, policija mogla da prekine skup čiji je pokrovitelj Sabor Hrvatske, uz prekid u vreme vlade levog centra od 2012. do 2015.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.