U trendu

Zurof: Zašto austrijska Vlada i crkva dozvoljavaju ludilo u Blajburgu

U krivičnom gonjenju nacističkih zločinaca Austrija i Nemačka se sve više udaljavaju, ističe šef centra „Simon Vizental“ Evfraim Zurof, dodajući da je ophođenje Austrije sa zločincima „apsolutno idiotsko“, a posebno kritikuje dešavanje u Blajburgu.

„Pogledajte šta se dešava u Blajburgu. Postojao je ekstremno zločinački režim, a u Blajburgu se svake godine okupljaju ona lica koja žale za tim režimom. To je apsolutno ludilo. Ante Pavelić je bio jedan od najgorih masovnih ubica u evropskoj istoriji. Kako može neko njemu da odaje počast? Zašto je tako nešto moguće u Austriji? U Hrvatskoj tako nešto ne mogu da urade i to je dobro. Zašto austrijska Vlada dozvoljava tako nešto, zašto to dozvoljava crkva“, upitao je on.

Zurof je u intervjuu bečkom dnevniku „Standard“ odbacio tvrdnje austrijske Vlade da je komemoracija u Blajburgu u nadležnosti crkve.

„To je crkveno pitanje, kao što sam ja glavni rabin Zulu zemlje. Namerno se gleda po strani. Apsolutno je ludo i to me čini ljutim“, naglasio je on.

Smeta mu i što je austrijsko stanovništvo suviše indiferentno prema tom pitanju, jer kaže da takvi skupovi u suprotnom ne bi bili mogući.

Što se komemoracije u Blajburgu tiče, Zurof očekuje da austrijski Parlament usvoji zakon koji bi zabranio i ustaške simbole, odnosno svako veličanje fašizma.

„Austrija je najgori slučaj u gonjenju nacista. Nacistički zločinci se u toj zemlji uopšte ne gone“, kritikovao je on.

Zurof kaže i da je problem kako u primeni zakona, ali i u samim zakonima, te tvrdi da je Austrija pokušala sve kako bi sprečila krivična gonjenja nacističkih zločinaca.

„U slučaju Erne Vališ, koja je bila čuvar u koncentracionom logoru Majdanek, rekla mi je tadašnja ministarka pravosuđa Karin Gastinger da ne može da je goni, jer ono što je tamo činila predstavlja ’samo‘ pasivno saučesništvo u genocidu. Ako je saučesnik u genocidu, onda ne može biti pasivna“, primetio je, te ukazao da postoje svedoci koji su potvrdili da je Vališ ubijala ljude u Majdaneku.

Zurof je istakao da i danas ima nacističkih zločinaca koji žive u Austriji, ali nije mogao da kaže koliko ih je.

On se osvrnuo i na rast antisemitizma u Evropi, rekavši da imamo jedinstvenu situaciju u istoriji Jevreja, da postoje sada zemlje u istočnoj Evropi koje obožavaju Izrael, a mrze Jevreje, što, primećuje, nikad nije bilo, te zaključuje da lično provodi mnogo vremena u borbi protiv tog „dvostrukog morala“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. dugopamteći

    Gospodin Zurof namerno poistovećuje državu Izrael i celokupni narod Jevreja.Zna svet da Izrael postoji zato,zato i zato i to poštuje.Drugo su oni Jevreji koji žive preko bare i pošto poto,bezobzirno,žele da osvoje SVET sistemom štapa i šargarepe i koji iz senke TO sprovode!Svetke banke,finansije,trgovina,oružije,farmacije,droga.Ucene,sankcije,revolucije,državni udari,potplaćivanja,mito,iznude,prevare,..itd!O tim Jevrejima,moćnicima,je reč.Počnimo od Rotšildovih.Rokferlarovih pa sve do Soroša!!!Svi se oni samo zaklanjaju iza USA i njihovIh Predsednika za koje ceo svet zna da su samo za slikanje i bacanje prašine u oči.Poslednji koji je umislio da je on Predsednik Amerike je bio DŽon Kenedi i njegog brat Robert iii…odavno mirišu cveće ODOZDO!

Napišite komentar