U trendu

Zvizdić:Smeštaj za migrante obezbeđen u dve kasarne

SARAJEVO – Pedsedavajući Saveta ministara BiH, u tehničkom mandatu, Denis Zvizdić, izjavio je danas da je pronađeno rešenje za smeštaj migranata i da su za te potrebe dogovorena dva objekta, a reč je o, kako je rekao, kasarni u Blažuju i u jednoj kasarni na teritoriji Tuzlanskog kantona.

„Očekujemo da budemo uvedeni u posed od onih koji su nam dodelili te kasarne. Čim uđemo u posed, mi ćemo opremiti te objekte i oni će biti sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni da se u njima može boraviti u toku zimskog perioda“, rekao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Napomenuo je da fokus i dalje mora ostati na zaštiti istočne granice BiH, radi kontrole ilegalnog priliva migranata u BiH.

„Mi ćemo ponovo poslati jedan integrisani dokument Predsedništvu BiH i očekujemo da će on naići na podršku, što bi nam značajno pomoglo u potpunoj kontroli ilegalnih migracija“, kazao je Zvizdić, preneli su sarajevski mediji.

I dalje će se, dodao je, voditi računa o tri načela – humanost prema tim ljudima, poštovanje domaćih zakona o migracijama, azilu i međunarodnih standarda. To znači, dodao je, da kada neko podnese zahtev za azil, taj zahtev mora biti prihvaćen s rokom od 14 dana za njegovu finalizaciju u potpunosti.

Rekao je i da Evropa treba da pomaže BiH ne samo finansijski, nego činjenicom da spreči dolazak migranata iz Evropske unije na Balkan.

„Nadam se da će i Evropa tu uraditi neke efikasnije procedure i modele nego što je to bilo do sada“, kazao je Zvizdić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar