Aleksić: Profit od rudnika litijuma ostvariće samo stranci i korumpirani režim

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas u Loznici da je borba protiv rudnika litijuma borba za celu Srbiju, jer „nema života tamo“ gde dodje kompanija Rio tinto, a vlast obmanjuje građane da je moguć razvoj na osnovu davanja rudnika i prirodnih bogatstava „stranim profiterima“, dok će profit u stvarnosti ostvariti samo stranci i „korumpirani režim“.

„Ako neko veruje u bajke da se zemlja može razviti od rudarstva i da ćemo dobiti mnogo novca, neka ode u Bor i vidi koliko je Srbija zaradila od borskog rudnika, gde se iskopava zlato, a ne litijum. Šta su dobili građani Bora? Bor je pretvoren u logor u kojem se ne može živeti. To isto hoće da naprave i u Mačvi“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.

Aleksić je danas sa predstavnicima više udruženja građana gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću predao Zahtev za hitno obustavljanje svih rudarsko-geoloških istraživanja i trajnu zabranu eksploatacije jadarita i trajno ukidanje projekta „Jadar“ na teritoriji Grada Loznica.

Zajednički zahtev gradonačelniku Loznice predali su Narodna stranka, Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji, Pokret Oslobođenje i Pokret Buđenje.

„Petrović je politički prelatač koji se politikom bavi samo da bi bio u fotelji i na vlasti. On ne zastupa interes gradjana Loznice, nego SNS-a i svojih šefova iz Beograda. Neka pokaže danas da li se bavi politikom zbog opšteg intreresa ili zbog svoje fotelje, a ne da se pravi lud kao da se sve ovo ne događa u Loznici. Sumnjam, medjutim, da će prihvatii zahtev. To će se dogoditi kada se promeni vlast, a tada će odgovarati svi koji su uništavali Srbiju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je rekao da je Rio tinto „najveća opasnost koja se nadvila nad Srbijom“, jer je ugrožena cela država, a ne samo Mačva.

„Vlast zarad profita ljudi iz vrha režima pretvara Srbiju u koloniju. Nema države u svetu koja se razvila zahvaljujući rudarstvu i predaji svojih prirodnih resursa strancima. Vlast je izabrala strane profitere umesto svog naroda. Na isti način afričke države planiraju razvoj od rudarstva, ali mi nećemo dozvoliti režimu da od Srbije napravi Afriku“, naveo je Aleksić.

Aleksić je istakao da je „struka rekla da nema osnova“ za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, dok vlast „gura tu stvar netransparentno kroz razne tajne projekte“.

„Otkrili smo da po tajno i po hitnom postupku nameravaju da ‘Milenijum timu’ daju posao izgradnje gasovoda do Loznice, u vrednosti od 75 miliona evra, i planiraju da taj gasovod ide do budućeg rudnika“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast sa jedne strane tvrdi da „još nema dozvola“, dok sa druge strane planira gradnju gasovoda i „oduzimanje imanja ljudima“.

„Hoće na silu da dovedu do svršenog čina da bi na kraju rekli šta sad, hajde da potpišemo taj ugovor. To im nećemo dozvoliti“, rekao je Aleksić.

Predstavnik pokreta „Oslobodjenje“ Duško Kuzović ocenio je da referendum o izgradnji rudnika kompanije Rio tinto u Loznici, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ne može biti verodostojan s obzirom na istoriju izbornih procesa u Srbiji.

„Referendum je slamka spasa za koju se Vučić i vladajuća stranka hvataju računajući, da kada su sve bitke izgubili, da ovu poslednju dobiju. Medjutim, kako? Na prevaru. Opominjem predsednika da on pokušava da prevari svoj narod“, kazao je Kuzović.

Komentarišući privatno obezbedjenje koje je uposlila kompanija Rio tinto, Kuzović je pozvao policiju da izadje na teren i uklone obezbedjenje sa javnih površina i uvede javni red i mir.

Koordinator za energetiku Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) Zvezdan Kalmar ocenio je da u Srbiji nema vladavine prava, već da postoji „autoritarna volja koja predstavlja kolonijalni interes“, kako evropskih država, tako i Kine i drugih.

„Imamo situaciju u kojoj se resursi prodaju jeftino, a gradjani bivaju proterivani sa svoje teritorije“, rekao je Kalmar.

Kalmar je naveo da je najavljeni referendum poslednji pokušaj legitimizacije takve politike.

„U Srbiji ne vlada demokratija da bi mogli da donese takve odluke. Ne zato što su gradjani glupi, već zato što su od 2012. godine izloženi zaglupljivačkoj politici i nemaju načina da donesu odluku o Rio tintu“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.