U trendu

Ambasadori: Nasilje u kosovskom parlamentu neprihvatljivo

Ambasadori Rusije i SAD pri UN izjavili su danas da je nasilje u kosovskom parlementu neprihvatljivo i da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. 

„Situacija u kosovskom parlamentu je zabrinjavajuća. Upotreba suzavca u parlamentu nije u skladu sa demokratskom državom. Tražimo od kosovskih vlasti da takvo ponašanje ne tolerišu“, rekao je ambasador SAD pri UN na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu.

On je istakao važnost pokušaja Kosova da udje UNESKO i dodao da će SAD da nastave da podržavaju priznavanje Kosova.

Ruski ambasador kazao je da svi koji su odgovorni za nasilje na Kosovu moraju da odgovaraju, kao i da Rusija neće promeniti svoj stav kad je u pitanju nezavisnost Kosova. 

„Svi koji su odgovorni za nedavno nasilje na Kosovu moraju biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je ruski ambasador.

On je dodao da je stav Rusije po pitanju nezavisnosti Kosova „nepromenjen“.

Američki ambasador je pozdravio napore i Beograda i Prištine u procesu dijaloga, u cilju normalizacije odnosa.

Dodao je da vlade Srbije i Kosova imaju razloga da budu zadovoljne zbog postignutog Sporazuma o zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu u Mitrovici.

On je kazao da je Kosovo prošlo važne etape u cilju jačanja institucija i istakao važnost nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

„To je važna etapa za Kosovo i njegov put ka EU“, rekao je američki ambasador.

Francuski ambasador takodje je osudio nasilje, kome je nedavno pribegla kosovska opozicija, i ocenio da je ono „neprihvatljivo“.

Dodao je da Francuska podržava dijalog Beograda i Prištine i istakao da je od „krucijalne važnosti“ da se primene svi do sada postignuti sporazumi dve strane, posebno o Zajednici srpskih opština, i ocenio da je to važno i za regionalnu stabilnost.

Ambasador je zahvalio Srbiji i Kosovu na podršci koju su pružili Francuskoj posle najvećeg terorističkog napada u istoriji te zemlje. 

Kineski ambasador pri UN izrazio je zadovoljstvo jer je dijalog Beograda i Prištine dao pozitivne rezultate i dodao da je poštovanje Rezolucije 1244 važno, kako bi se našlo prihvatljivo rešenje za obe strane.

„Srećni smo jer je dijalog Beograda i Prištine dao pozitivne rezultate po pitanju energetike i telekomunikacija“, rekao je kineski ambasador i dodao da Kina ohrabruje nastavak dijaloga.

On je ocenio da je u ovom trenutku na Kosovu bezbedno i da treba učiniti napore kako bi se održala bezbednost. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.