U trendu

Beograd potražuje 15,6 mlrd RSD – šta donosi reprogram

BEOGRAD – Dužnici po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, reprogram duga od Grada Beograda mogu zatražiti do 1. novembra, objavila je gradska Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju.

Kako se navodi, dospela potraživanja na ime naknade za uredivanje građevinskog zemljišta iznose 15,6 milijardi dinara, od čega je glavni dug oko 45 odsto, a kamate su oko 55 procenata.

„Analizom dospelih obaveza i preračunavanjem naknade u doprinose, utvrđeno je da Grad Beograd kroz ovaj reprogram može da prihoduje više sredstava nego što bi za istu površinu objekata bio naplaćen doprinos pod uslovom da se vrši jednokratno plaćanje i ostvaruje pravo na popust od 30 odnosno 40 procenata“, navodi se u informaciji.

Odluku o reprogramu donela je Skupština grada a zahtev mogu da podnesu dužnici protiv kojih nije doneta sudska odluka, kao i oni protiv kojih je doneta presuda ili su zaključili sudsko poravnanje.

Sa dužnicima protiv kojih nije doneta sudska odluka do stupanja na snagu ovog reprograma biće zaključen ugovor po kome će moći jednokratno da plate polovinu glavnog duga, dok će im druga polovina i celokupna kamata biti otpisani.

Za dužnike protiv kojih je doneta sudska presuda ili su sa njima zaključena sudska poravnanja Direkcija će sačiniti obračun po kome će oni moći jednokratno da plate polovinu glavnog duga sa pripadajućom kamatom na tu polovinu duga, dok će im druga polovina sa pripadajućom kamatom biti otpisano.

Saopšteno je da pravo na reprogram po ovoj odluci imaju svi dužnici koji ne vode sudske sporove protiv Direkcije, odnosno oni koji povuku ili se odreknu svojih tužbenih zahteva i o tome pruže dokaz.

Podseća se da je Direkcija za gradevinsko zemljište i izgradnju Beograda je za poslednjih 20 godina pokrenula više od 4500 sudskih postupaka za naplatu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

„Reprogram će omogućiti završetak višegodišnjih sudskih sporova, veći priliv sredstava u budžet Beograda čime se obezbeđuju dodatna sredstva za finansiranje započetih višegodišnjih investicija u objekte saobraćajne i komunalne infrastrukture grada“, navodi se u informaciji.

Saopšteno je i da je kroz prethodne reprograme u budžet Beograda uplaćeno 872,5 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.