U trendu

Beogradski karneval brodova ove godine 25. avgusta

BEOGRAD – „Beogradski karneval brodova 2018“ održaće se u subotu, 25. avgusta, a brodovi će ploviti od Sava promenade kod Brankovog mosta do mosta Gazela.

Ova gradska manifestacija organizuje se po 14. put i trajaće od 16.30 do 22.30 časova.

Turistička organizacija Beograd organizuje karneval brodova pod pokroviteljstvom Skupštine grada, a predsednik TOB Miodrag Popović kaže da je karneval deo veće ideje silaska Beograda na reke koja postoji već 70 godina.

Ipak, ocenjuje Popović, tek se u poslednjih pet, šest godina intezivno radi na sprovođenju te ideje i procenjuje da je Beograd sada na između 30 i 40 odsto onoga što može da se uradi.

„Nisu to samo reke, već i kako sići do njih i šta je sadržaj okolo i na njima. Tu su stvari pomerene unapred. Pre svega projekat Beograd ma vodi, verovatno najveći investicioni projekat u Evropi, koji je za sobom povukao sve, pa i silazak Beograđana na reke“, navodi Popović za Tanjug.

U skladu sa tim, Beogradski karneval brodova okuplja ljude i ljubitelje plovilica kojih je pre dve godine bilo 60.000.

Gradi se i veći broj pristana za male brodove, dodaje on, a sve je veći broj i velikih turističkih brodova što zajedno doprinosi razvoju nautičkog turizma i „vraća“ Gradu sredstva uložena u realizovanje ideje spuštanja na reke.

„To je i način da se građani sažive sa činjenicom da je ovo grad na dve reke, što je retkost u Evropi i svetu“, kaže Popović.

On je istakao i da „Srbijavode“ rade na uređenju i čišćenju novobeogradskog šetališta, sa kojeg su ove godine uklonjeni splavovi, rastinje i velika količina krupnog otpada.

Popović je naveo da će, ukoliko radovi budu tekli po planu, sledeće godine karneval brodova moći da se gleda i sa novobeogradske strane.

On je pozvao sve zainteresovane da se prijave za učešće u defileu brodova i podsetio da je moguće prijaviti se i na sam dan održavanja karnevala.

Svi koji posete karneval brodova moći će od 18 do 19.30 da vide revijalni defile rečnih plovila, dok će program na bini obuhvatiti nastup operskog pevača Narodnog pozorišta, nastup plesnih parova beogradskih plesnih škola, nastup Mikser benda i gitarskog tria.

U 20.40 sati biće dodeljene nagrade za najbolje dekorisano plovilo, dok će u 20.50 sati biti priređen vatromet.

Program se završava u 21 sat nastupom grupe „The Bestbeat – Beatles tribute bend“.

Na obali će takođe biti organizovan program, pa će tako Dečiji kulturni centar izrađivati karnevalske maske i razglednice za najmlađe, a postojaće i gusarski kutak, maskote, ulični izvođači, mađioničari, ljudi na štulama i animatori.

Duž šetališta predstaviće se i proizvođači organske hrane i domaćih proizvoda, dok će ljubiteljima sporta na raspolaganju biti sportski poligon i demonstracija srednjevekovnih borilačkih veština.

Takođe, Udruženje građana „Zvezda“ izložiće svoje ručne radove, a prihod od prodaje biće namenjen zbrinjavanju mladih bez roditeljskog staranja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.