U trendu

Boljević: Gradjani imaju pravo da traže primenjiva ustavna rešenja

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je danas da se strukovna udruženja sudija i tužilaca zalažu za pravosudni sistem u interesu gradjana koji imaju pravo da zahtevaju optimalna i primenjiva ustavna rešenja u Srbiji.

„Strukovna udruženja sudija i tužilaca upravo se zalažu za pravosudni sistem u interesu gradjana jer je u krajnoj liniji svaki član strukovnog udruženja, svaki sudija ili tužilac, gradjanin ove republike i ima ima pravo da zahteva optimalna i primenjiva ustavna rešenja“, prokomentarisala je Boljević izjavu ministarke pravde da cilj izmena nisu samo zadovoljne sudije i tužioci, već i poverenje gradjana u pravosudni sistem.

„Ono što strukovno udruženje kvalifikuje da ukazuje na odredjena rešenja i na nedostake nekog drugog rešenja je to što su oni stručni“, rekla je Boljević za agenciju Beta na marginama debate „Nastavak reforme pravosudja kao osnov za članstvo u EU“ u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fakulteta političkih nauka.

Predsednica Društva sudija Srbije je dodala da strukovna udruženja „itekako imaju pravo da se čuju o tom pitanju jer pre će se čuti sudija i tužilac u pitanju koje se tiče pravosudja nego što može da se čuje gradjanin koji je samo zainteresovan da pravosudje bude funkcionalno“.

Ministarka pravde Nela Kuburović ranije danas je na jednom skupu izjavila da cilj ustavnih izmena, koje se odnose na oblast pravosudja, nisu samo zadovoljne sudije i tužioci, već i da se povrati poverenje gradjana u pravosudni sistem. 

Kuburovićeva je to izjavila komentarišući izlazak nekoliko strukovnih udruženja iz procesa konsultacija u vezi sa ustavnim izmenama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.