Crta: Otvorena Škola paralamentarizma

Škola parlamentarizma posmatračke misije Crta otvorena je pod okriljem Akademije demokratije i uz podršku OEBS-a, saopštili su danas organizatori.

Za polaznike će biti organizovana teorijska obuka i praktičan rad uz odgovarajuću mentorsku podršku, posetu parlamentu i razgovor sa poslanicima, kao i simulaciju sednice parlamenta.

Učesnici će saznati i zašto je važan nezavisan, transparentan i odgovoran rad skupštine i koliko doprinosi uspostavljanju vladavine prava i izgradnji demokratskog i odgovornog društva.

Crta tim edukativnim programom nastoji da upozna studente, aktiviste, novinare i mlade predstavnike stranaka sa strukturom i načinom rada Skupštine Srbije i sa dostupnim skupštinskim mehanizmima za veće učešće građana u radu parlamenta, navedeno je u saopštenju.

Akademiju demokratije, namenjenu mladima koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u društvu, Crta organizuje već sedam godina a do sada je uspešno završilo više od 180 polaznika i polaznica.

Zamenica šefa Misije OEBS-a u Srbiji Sara Gruen izrazila je zadovoljstvo što može da pozdravi novu generaciju polaznika Akademije demokratije koju Crta i ta Misija sprovode od 2016.

Dodala je i da je Škola parlamentarizma odličan primer nadogradnje ranijih inicijativa – Škole nezavisnog posmatranja izbora iz 2021. i Letnje škole aktivizma iz 2022, i izrazila nadu da će taj program polaznike osnažiti i inspirisati da daju doprinos Srbiji u njenom budućem demokratskom razvoju.

Direktorka „Crte“ Vukosava Crnjanski je na otvaranju Škole parlamentarizma zahvalila Misiji OEBS-a u Srbiji na podršci i partnerstvu u realizaciji ovog programa.

„Svesni smo da se napredak demokratije u Srbiji ne odvija onako kako bismo želeli“, kazala je iona, te ocenila da su polaznici programa oni koji zemlju treba da demokratizuju.

Kazala je da se tim Crte trudi da im pruže znanja i veštine koje će, kako je navala, sutra koristiti da bi imali slobodne i fer izbore, demokratičniji parlament i građane spremne na aktivizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.