U trendu

Delegacija Beograda na proslavi pola milijenijuma Havane

HAVANA – Privredna saradnja Srbije i Kube kao i glavnih gradova dve zemlje bila je tema razgovora delegacije Beograda koju je u subotu primio gradonačelnik Havane Reinaldo Garsija Sapata.

Predsednika Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i član Gradskog veća Fadilja Eminović u Havani borave povodom obeležavanja 500 godina od osnivana glavnog grada ove države.

Delegacija grada Beograda izuzetno je toplo primljena, a duži razgovor sa domaćinom, predsednikom Pokrajinske skupštine Havane Garsijom Sapatom, trajao je duže nego što je to protokolom predviđeno i izraz je naglašene dobrodošlice i prijateljskog odnosa prema gostima iz Beograda, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Kako se navodi, Havana beleži značajan privredni i kulturni rast i ta činjenica privlači investitore i sa istoka i sa zapada, a pored Kine i Rusije, najveće investicije u privredu Kube dolaze iz zemalja Evropske unije.

Predsednik Skupštine Beograda ocenio je da je pismenost stanovištva Havane na visokom nivou u odnosu na sve zemlje Centralne i Južne Amerike, škole su besplatne kao i svi vidovi zdravstvene zaštite.

„Još uvek niski troškovi radne snage privlače strane invesitore i Kuba beleži rast na tom polju – istakao je Nikodijević i dodao da je ovo je bila prilika da se Beograd predstavi kao partner buduće saradnje, jer brojne su oblasti u kojima može da se podstakne razmena.

On je naglasio da je privredni i finansijski centar Kube upravo Havana i da taj veliki grad, pored turizma, zdravstva i kulture, ima razvijen i jak metalski sektor, što je oblast potencijalne saradnje.

„S obzirom da s Kubom imamo izvestan deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, postoji i dobra volja domaćina i veliki poslovni prostor da se privredna saradnja uveća i izbalansira“, poručio je predsednik Skupštine grada Beograda.

Iako je na Kubi pristutan veliki broj diplomata i zvanica iz čitavog sveta, zastupljenih na najvišem nivou, delegaciji Grada Beograda ukazana je čast i biće primljena kod predsednika Kube Migela Dijasa Kanela, navodi se u saopštenju.

Obeležavanje pola milenijuma Havane privuklo je značajan broj najviših gostiju iz celog sveta, a tim povodom na Kubi su i bivši predsednik Francuske Fransoa Oland i krallj Španije Felipe VI.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.