U trendu

Divlje svinje uništavaju useve, u lovištima ukrštene životinje

Meštani Belog Blata, sela kraj Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“, godinama unazad trpe velike štete na njivama jer im divlje svinje uništavaju useve, a došlo je i do ukrštanja divljih i domaćih svinja.

Zato su meštani tog sela, njih više od stotinu, uputili peticiju Pokrajinskom zavodu za zaštitu životne sredine kojom zahtevaju smanjenje brojnog stanja divljih svinja, sprečavanje ulaska divljih svinja iz „Carske bare“ i obližnjeg jezera „Joca“ kojima gazduje Ribnjak „Ečka“.

Meštani Belog Blata zatražili su i nadoknadu štete na poljoprivrednim usevima jer su, kako navode, zbog nastale štete poljoprivrednici dovedeni u izuzetno tešku finansijsku situaciju.

U peticiji navode da, i pored preduzetih mera na zaštiti useva, nisu sprečene štete velikih razmera, a da je komisijski utvrđeno da štetu na usevima prave divlje svinje koje iz Carske bare i jezera „Joca“ dolaze u beloblatske njive kako bi se hranile.

Pomoć je zatražena i od Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga, a načelnik okruga Dušan Šijan potvrđuje da je reč o višegodišnjem problemu, zbog čega je prethodnih dana održano niz sastanaka, sa predstavnicima pokrajinskih nadležnih organa, Grada Zrenjanina, lovačkih inspekcija i lovačkih saveza.

„Višeslojni su problemi, pored višegodišnje štete koje čine divlje svinje, došlo je i do ukrštanja domaćih i divljih svinja, tako da se u lovištu na tom potezu uočavaju svinje koje imaju oblik divlje svinje, a ili su bele ili šarene, dakle, izgubila se i čistota rase divlje svinje“, rekao je Šijan agenciji Beta. 
Kako je rekao, u nameri da se problem reši, narednih dana razgovori će biti nastavljeni, izaći će se i na teren, a jedna od mera je i ulazak lovaca na rubna područja „Carske bare“ kako bi se životinje oterale u dubinu zaštićene zone, ili isterale u atar.

„Moguće je i da lovačka društva povećaju kvotu za odstrel divljih svinja, a mora se voditi i računa o tim, već ukrštenim divljim svinjama koje imaju karakteristike domaćih i divljih svinja. Izgubićemo sortnost divlje svinje“, dodao je načelnik Šijan. 

Sličnih problema, rekao je, imaju i žitelji okolnih mesta – Lukinog Sela i Mužlje. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.