U trendu

EU i UNDP podržavli projekte lokalnih samouprava za bolje uslove života građana

Evropska unija i UNDP uz učešće gradova partnera finansiraće sa 235.000 evra 17 projekata za bolje uslove života gradjana u Kragujevcu, Paraćinu, Šapcu i Dimitrovgradu, o čemu je danas u Kragujevcu potpisan sporazum.

Regionalni progam lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) finansira EU, a sprovodi Program ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP, na osnovu konkursa iz 2017.godine.

Zamenica stalne predstavnice UNDP Steliana Nedera je rekla novinarima da je cilj ReLOaD projekta da se poveća transparentnost finansiranja projekata organizacija civilnog društva iz lokalnih budžeta.

„Najveći broj projekata, 13 od ukupno 17, odnose se na unapredjenje položaja mladih, žena, starijih, dece sa smetnjama u razvoju, osoba sa invaliditetom. Ostali projekti doprineće lokalnim zajednicama kroz zaštitu životne sredine, razvoj preduzetništva u turizmu i zaštitu kulturne baštine“ rekla je Nedera.

Gradu Kragujevcu je u prvoj godini sprovodjenja ReLOaD programa odobreno šest prijavljenih projekata ukupne vrednosti 6,7 miliona dinara, uz učešće lokalne samouprave od 20 procenata.

Ti projekti su za reproduktivno zdravlje mladih, vršnjačku tolerancije i nenasilje, podizanje ekološke svesti, podršku mladima obolelim od autizma i pomoć mladima koji izlaze iz hraniteljskih porodica, rekla je članica Gradkog veća Gordana Damnjanović.

Te projekte će sprovesti Gradska organizacija Crvenog Krsta, Omladina Jazas, Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženje obolelih od autizma, Škola životnih veština i Udruženje hranitelja Čuperak.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov je rekao novinarima da je ta opština dobila oko osam miliona dinara za projekte pet nevladinih organizacija iz oblasti socijalne zaštite i inovativnih usluga, održivog razvoja i turizma.

Predstavnica grada Šapca Violeta Šestić je rekla da su tom gradu odobrena četiri projekta za osnaživanje žena i podršku zapošljavanju, kao i za socijalnu zaštitu marginalizovanih grupa.

ReLOaD je dvogodišnji program, te će biti raspisan novi konkurs za 2019. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.