Euleks: Političko uplitanje Srbije u slučaj Ivanović je neprihvatljivo

Zvaničnici misije Euleks ocenili su danas da je uplitanje političara iz Srbije, uglavnom šefa kancelarije za Kosovo Marka Đurića, u proces koji se vodi protiv Olivera Ivanovića neprihvatljivo za svako demokratsko društvo.

Portparolka misije Euleks Besa Domi izjavila je za prištinske medije da jedino međunarodno sudsko veće može odlučiti da se Ivanović, koji je optužen za ratne zločine, brani sa slobode.

“Vladavina prava u skladu s međunarodnim standardima i najboljim evropskim politikama ima glavne principe, koje svi treba da upamte – odluke donose nezavisne sudije, koji nisu ni pod čijim uticajem. Princip nezavisnosti sudstva garantovan Ustavom ne može biti predmet pregovora. Sudije donose odluke na osnovu zakonskih dokaza, fakata i činjenica i jedino mesto za njihovo predstavljanje je sudska rasprava”, kazala je Domijeva.

Kako je navela, ukoliko stranka nije zadovoljna sudskim većem ili sudijom, zakonik o krivičnom postupku predviđa pravna sredstva žalbe, što stoji na raspolaganju Ivanoviću i njegova žalba se razmatra u Apelacionom sudu.

“Nikakav pretpostavljeni ili stvarni politički pritisak nije prihvatljiv u demokratskom društvu ili sistemu gde vladaju red i zakon”, kazala je Besa Domi.

Oliver Ivanović je u pritvoru od januara 2014. godine, a optužen je za ratne zločinje nad albanskim civilima u oružanom sukobu na Kosovu od 1998. do 200. godine. Nijedan svedok nije potvrdio navode iz optužnice.

Ivanović, od petka, 7. avgusta, štajkuje glađu, jer mu je međunarodno sudsko veće produžilo pritvor do 6. oktobra, zbog mogućnosti da utiče na svedoke i bekstva.

(Beta)

Ostavite komentar