U trendu

Havarija u Bugarskoj, Srbija hitno reagovala

Javno preduzeće „Srbijagas“ je zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj interventno uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.

„Očekuje se da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gasa u Srbiji“, kazao je generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, došlo je, naime, do pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke ovog energenta našoj zemlji.

„‘Srbijagas’ je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju“, rekao je Bajatović.

Dodao je da je „Srbijagas“ u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Kako je ranije danas saopšteno, havarija na gasovodu u Bugarskoj dovela je do prekida isporuke gasa Novosadskim toplanama, što je jutros od šest sati prekinulo snabdevane toplotnom energijom i pripremu tople potrošne vode za sve korisnike.

Posle normalizacije isporuke preduzeća „Srbijagas“ i stabilizacije tehničkog sistema toplana, stoji u saopštenju, uspostaviće se uobičajen režim rada.

Poremećaji i u drugim okolnim zemljama

Dotok gasa u Srbiju, Rumuniju i Mađarsku gasovodom Turski tok privremeno je obustavljen zbog pucanja cevi na deonici Vetrino-Hrabrovo u Bugarskoj, objavio je bugarski operater gasovoda Bulgartransgas u hitnoj poruci na svom veb sajtu.

Radio Bugarsja prenosi da je 1. novembra u 3,0 sata ujutro pukla cev na starom delu gasovod Bulgartransgaza u ataru sela Vetrino ka Rumuniji. Transport prirodnog gasa u Rumuniji je automatski obustavljen u 3.15 časova, a isporuke u pravcu Srbije i Mađarske su obustavljene u sedam časova, navodi se u vesti. Dodaje se da je jutros posle osam časova, delimično obnovljen tranzit za Rumuniju i da su ekipe za vanredne situacije kompanije na licu mesta kako bi oštećeni deo gasovoda zamenile u najkraćem mogućem roku.

Podsetimo, do poremećaja je došlo i u BiH, te je kompanija Energoinvest saopštila je da je jutros od četiri sata došlo do kvara na transportnoj trasi gasa kroz Bugarsku, čime je poremećen normalan dotok gasa u tu zemlju.

Na terenu gde se dogodio incident niko nije povređen, niti je načinjena materijalna šteta trećim licima, saopšteno je iz Bulgartransgasa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.