U trendu

Hočevar: Uskrs je prilika da jedni druge pozovemo na dogovornost

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar ocenio je danas da je Uskrs odlična prilika da pozovemo jedni duge na veću odgovornost, da probudimo nove snage sinergije svih crkava, verskih zajednica, društva, države i medjunarodne zajednice kako bi na Balkanu vladali zajedništvo, mir i razumevanje.

„Lično sam ubedjen da možemo zajedničkim snagama, pre svega molitvom i verom, da postignemo ono zajedništvo i mir koji bi trebalo da vladaju medju narodima“, rekao je nadbiskup nakon čitanja uskšnje poslanice u kojoj je poručio da se protiv današnjeg mentaliteta „uzmi i baci“ moramo boriti tako što ćemo biti žedni i gladni pravde, pravednosti poštovanja pojedinačnog.

Nadbiskup je dodao da pojam Balkana nikada nije shvatao kao nešto negativno.

„Naprotiv mislim da je moguće upravo tu gde je bilo toliko poteškoća i u prošlosti i u sadašnjosti, da učinimo nešto dobro. Naglašavam da je zato potrebna sineregija svih nas, crkava, verskih zajednica, čitavog društva, države i medjunarodne zajednice“, rekao je Hočevar.

Podsetio je da ove godine Rimokatolička crkva slavi godinu zajedništva, da je Biskupija u tom cilju odlučila da svake srede u Crkvi Krista Kralja u Krunskoj ulici nakon mise služi molitve za mir i pomirenje u regionu.

„Nismo pozvani da kritikujemo prošlost, već da gradimo sadašnjost i budućnost“, rekao je nadbiskup i dodao da zna da je to pitanje duboko ali da jedino duh sveti može da prosvetli odgovorne.

Hočevar je rekao da je uputio pismo parijarhu Irineju u kome podseća na potrebu unapredjenja zajedništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.