Intenzivnija saradnja klinike u Tiršovoj sa ruskim ortopedom

BEOGRAD – Saradnja Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj sa čuvenim ortopedom Dmitrijem Popkovim iz Rusije biće intenzivirana u narednom periodu, a ubuduće će i srpski doktori imati priliku da se usavršavaju u Rusiji na Ilizarov institutu u Kurganu.

Doktor Popokov je danas sa ministrom zdravlja Zlatiborem Lončarom obišao nedavno operisanu devojčicu, kojoj je, prema ministrovim rečima, Popkov za sada uspeo da za šest do sedam centimetara produži i ispravi kost.

„Sa doktorom Popkovim imamo dogovor da što češće dolazi ovde u Srbiju i da deca ne čekaju dugo. Nova stvar je što će se zajednički raditi na naučnom radu i predstavljanju u nekim trećim zemljama. Produbljuje se saradnja i idemo ka tome da je Popkov što češće ovde i da što više pomaže našoj deci“, kazao je Lončar novinarima.

Ministar se zahvalio Popkovu na neizmernom trudu, radu i veštini i onome što radi za našu decu, koja većinom imaju urođene malformacije i probleme sa razvojem kostiju.

„To su stvari koje se ne dešavaju često, ali se dese i čovek koji ima najviše iskustva i znanja je doktor Popkov. Zahvaljujem mu što se te intervencije rade ovde u Srbiji, što naša deca ostaju kod kuće, u bolnicama u Srbiji, uz svoju rodbinu, a dobiju adekvatnu negu koju bi dobili u najboljim bolnicama u svetu“, naveo je Loncar.

Operisanje u Srbiji, kako je rekao, važno i iz zato što naši vrhunski lekari mogu da uče i savladaju metode uz doktora Popkova.

Kako je naveo Lončar, do sada je za 13 pacijenata, koji su išla na operaciju u inostranstvo, država platila 20 miliona dinara, a od kako se operišu u Srbiji, za 16 pacijenata plaćeno je četiri miliona dinara.

Popkov se zahvalio ministru Lončaru i direktoru Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Siniši Dučiću za poverenje koje su mu ukazali i zato što su poverili zdravlje srpske dece ruskoj medicini.

Prema njegovim rečima, centar Ilizarov gde on radi ima veliko iskustvo u radu sa klinikama iz inostranstva, ali se samo sa Srbijom u saradnji došlo do toga da može veliki broj pacijenata da se operiše u Srbiji, a manji deo pacijenata, oni koji zahtevaju svakodnevni nadzor, u Kurganu u Rusiji.

„To je bio složeni administartivni rad sa kojim se Srbija izborila“, kaže Popkov, koji je član komiteta Evropske asocijacije dečijih ortopeda i dodaje da će u narednom periodu raditi i sarađivati sa tom organizacijom po pitanju naučnog rada.

„To znači da će se saradnja nadalje obavljati ne samo po pitanju hirurgije, već i po pitanju edukacije i naučnih radova“, rekao je Popkov i dodao da je jako zadovoljan što može sa srpskim kolegama da nastavi u tom pravcu.

Dučić je naveo da je ovo početak četvrte godine saradnje sa ruskim centrom Ilizarov, te da je sada ideja da naše mlade doktore šalju u Ilizarov na obuku.

„Sa doktorom Popkovim imamo i telefonsku komunikaciju i saradnja je od velikog značaja sa srpsku ortopediju i za lečenje bolesne dece sa anomalijama na gornjem i donjem ekstremitetu“, kazao je Dučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com