U trendu

Izabrani pobednici konkursa „Imam reÅ¡enje za pametniji grad“

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je večeras proglaÅ¡enju pobednika nagradnog konkursa „Imam reÅ¡enje za pametniji grad“, kompanije „Beograd na vodi“, gde su nagrađivane najinventivnije ideje u oblasti „pametnih gradova“.

Pobednik nagradnog konkursa i nagrade od 5.000 evra je Energym group sa svojom idejom Energym pametnom teretanom na otvorenom ili zatvorenom prostoru, gde će posebno modifikovane sprave proizvoditi energiju koja se moÅŸe distribuirati po ÅŸelji.

Drugo mesto je osvojio tim „Smart light“, koji je nagradu od 3.000 evra osvojio za svoju ideju Ecolight – pametan sistem uličnog osvetljenja koji uz pomoć posebnih senzora reguliÅ¡e svetlost i Å¡tedi energiju na nivou celog grada.

Treće mesto u okviru konkursa i nagradu od 2.000 evra osvojio je tim Smart solutions sa idejom „Smart waste monitoring system“ – pametni kontejneri koji prate nivo smeća i drugih podataka relevatnih za komunalne sluÅŸbe.

Pobednici su birani po kriterijumima inovativnosti, izvodljivosti i koliko doprinose lakšem şivotu u gradskim sredinama.

Radojičić je pozdravljajući nagradni konkurs naveo da je njegova vizija Beograda da se razvija u pravcu pametnog grada i dodao da zvanični podaci pokazuju da u ovom trenutku u velikim gradovima u svetu ÅŸivi 50 odsto od ukupnog stanovniÅ¡tva, te da će se narednih godina taj broj značajno povećati, na oko 75 odsto.

„Veliki gradovi se moraju pozicionirati u pravcu pametnih gradova i zato je i tema smart city toliko popularna i moderna i svi veliki gradovi pričaju o tome“, kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, raduje to što u Beogradu postoji toliko ljudi koji se bave ovom temom na inovativan način.

„Veoma je vaÅŸno da se pojave nove ideje, da se skrene paÅŸnja na njih, ali isto toliko je vaÅŸno da se one i implementiraju i sa te strane je moja duÅŸnost da ove sjajne ideje implementiramo“, kazao je Radojičić.

Čestitao je kompaniji Beograd na vodi hiljaditi stan koji su prodali i dodao da je projekat Beograd na vodi, koji se razvija u pravcu smart city-a, primer kako se razmiÅ¡lja u Beogradu i kakav čelnici grada ÅŸele da bude glavni grad Srbije.

Generalni direktor Kompanije Beograd na vodi Nikola Nedeljković naveo je da se na nagradni konkurs prijavilo 172 tima, što je bio znatno veći broj nego što su očekivali prilikom raspisivanja konkursa.

„Pored tri najbolja reÅ¡enja imaćemo i nagradni fond od 25.000 evra koji je namenjen za buduće projekte i za dalji razvoj ovih projekata. To je vrlo bitno, jer kada se zavrÅ¡i konkurs ÅŸelimo da ovi projekti dalje zaÅŸive, da doÅŸive implementaciju“, kazao je Nedeljković i dodao da su nove tehnologije budućnost, te da se ta kompanija trudi da ih implementira svakodnevno u izgradnji njihovih objekata i infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.