U trendu

Komemoracija na Zejtinliku povodom godišnjice proboja Solunskog fronta

Polaganjem venaca na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu danas je obeležena 99. godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Pomoćnik ministra za rad Zoran Milošević ocenio je na komemoraciji poginulim vojnicima da je srpska vojska septembra 1918. godine ključno doprinela proboju Solunskog fronta, kao jednoj od najvažnijih savezničkih pobeda u Prvom svetskom ratu.

„Proboj Solunskog fronta predstavlja jedan od najsudbonosnijih perioda novije srpske istorije. Ovde leže junaci koji su se žrtvovali za otadžbinu. Da nije bilo njihove žrtve, možda ni nas danas ne bi bilo“, naveo je Milošević.

Prema rečima čuvara srpskog vojničkog groblja 90-godišnjeg Djordja Mihailovića, na Zejtinliku je sahranjeno oko 21.000 savezničkih vojnika, od čega je Srba oko 8.000.

„U kosturnici su ostaci oko 6.000, a u okolnim grobovima još oko 2.000 srpskih vojnika. Na većini grobova ispisana su njihova imena, kod nekih piše i gde su rodjeni i kojoj su jedinici pripadali“, kazao je Mihailović novinarima.

Podsećajući da je na Zejtinliku sahranjeno i oko 8.000 vojnika iz Francuske i njenih tadašnjih kolonija, oko 3.500 italijanskih, oko 2.000 vojnika iz britanskog Komonvelta i oko 400 Rusa, Mihailović je kazao da najviše hodočasnika dolazi na srpsko vojničko groblje.

„Svakog dana dolaze ljudi, dolaze učenici iz Srbije. Saveznici treba da kažu Srbima hvala za podnete žrtve, jer je u Prvom svetskom ratu poginula trećina srpske vojske, červrtina stanovništva“, rekao je Mihailović.

Predrag Nedeljković koji poslednje četiri godine pomaže 90-godišnjem Mihailoviću u održavanju groblja kazao je da Zejtinlik godišnje poseti oko 350.000 ljudi, a da od istorijskih spomenika u Solunu, više posetilaca na godišnjem nivou ima samo crkva svetog Dimitrija koji je i zaštitnik tog grada.

„Otvoreni smo svakog dana, nemamo godišnji odmor. Samo juče je ovde bilo oko 2.000 posetilaca“, kazao je Nedeljković, dodajući da veliki broj posetilaca odlaže izvodjenje potrebnih radova na groblju.

Vence ispred Mauzoleja na Zejtinliku položili su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Saveza potomaka ratnika kao i delegacije Grčke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Rusije.

Zejtinlik je turska reč koja označava pijacu ulja. Na tom prostoru se 1918. godine nalazila Glavna poljska bolnica srpske vojske.

Mauzolej sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika osveštan je 11. novembra 1936. godine, na 18. godišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.