U trendu

Kompanija Linglong: Nemamo zaposlene radnike iz Vijetnama

Kineska kompanija Linglong saopštila je danas da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvodjača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd)“.

U saopštenju koje je preneo portal Nova.rs, iz Linglonga navode da je u potpunosti netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga i da ta kompanija, a u skladu sa važećim Zakonom o radu, nema u radnom odnosu zaposlene iz Vijetnama.

„Kompanija Linglong je u potpunosti odvojeno pravno lice od izvodjača sa kojima saradjuje, te je jedina obaveza Linglonga prema svojim izvodjačima da im plati naknadu za obavljeni posao po ugovoru, na način i u rokovima kako je to predvidjeno ugovorima sa podizvodjačima“, navodi se u saopštenju.

U toj kompaniji kažu da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti.

„Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvodjača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji saradjuju sa našom kompanijom“, piše u saopštenju.

Dodaju da već sada zajedno sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike rade na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život.

„Od izvodjača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima. Isto tako, od izvodjača smo dobili informaciju da su pasoši vraćeni vijetnamskim radnicima“, navodi se još u saopštenju koje prenosi Nova.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar