U trendu

Kuburović: Verujem da će sve preporuke GREKA biti ispunjene do kraja godine

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da veruje da će svi nadležni organi do kraja godine preduzeti odgovrajuće mere i ispuniti sve preporuke Saveta Evrope za borbu protiv korupcije – Komisije GREKA, od kojih je, kako je navela, deo već ispunjen.

Povodom izveštaja da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka koje joj je Komisija GREKA dostavila sredinom 2015. godine, ona je novinarima u Beogradu rekla da se krajem godine završava poslednji krug evaluacije do kada treba da se ispune sve preporuke, a koje se izmedju ostalog odnose na ustavne promene i jačanje nezavisnosti sudstva. 

Kuburovićeva je u pauzi skupa u Palati Srbije na kome je predstavljan godišnji izveštaj o radu sudova za 2017. godinu rekla novinarima da su neki od akata izmenjeni u medjuvremenu, i podsetila da Vlada Srbije posvećuje pažnju borbi protiv korupcije i podsetzila da je novi zakon počeo da se primenjuje 1. marta. 

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je da Savet Evrope za borbu protiv korupcije – Komisija GREKA ,u izveštaju nije uložila primedbe na sudstvo i tužilaštvo već na zakonodavni okvir i na izmene Ustava.

Kuburovićeva je navela da su borba protiv korupcije i uspostavljanje nezavisnog i odgovornog pravosudja jedan od glavnih ciljeva Srbije.“Ispunjavanje preporuka GREKA predstavlja proces u kome kontinuirano učestvuju svi državni organi na koje se taj proces odnosi: Narodna skupština Srbije, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca, Agencija za borbu protiv korupcije – piše u saopštenju Ministarstva pravde“, podsetila je ministarka.

Telo Saveta Evrope, Grupa država protiv korupcije (GREKO) saopštila je juče da Srbija nije primenila nijednu preporuku za sprečavanje korupcije medju poslanicima, sudijama i tužiocima.

Grupa zaključuje u najnovijem, u četvrtak objavljenom izveštaju, da je veoma nizak nivo ispunjenja preporuka, „ukupno gledano nezadovoljavajući“, i poziva šefa srpske delegacije da dostavi izveštaj o napretku u primeni svih neispunjenih preporuka što pre, a najkasnije do 31. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.