najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lek Eferalgan se preventivno povlači sa tržišta

Predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić rekao je danas da se pojedine serije leka “Eferalgan” preventivno povlače iz prodaje u apotekama u Srbiji zbog sumnje da su čestice plastike prenete sa pakovanja u sirup.

Gostujući na TV Pink, Zelić je rekao da se serija leka “Eferalgan” preventivno povlači sa tržišta Srbije nakon što je proizvodač Bristol-Myers Squibb iz Francuske saopštio da postoji sumnja da su čestice poliuretana (vrsta plastike) prenete sa pakovanja u sirup.

“Poliuretan je vrsta plastike koja kada se unese kod, odojčadi i male dece, može izazvati mehaničku iritaciju. Pojavljivanje tih čestica nikako neće uticati na organizam”, kazao je Zalić.

Zalić je kazao da serije leka koje se povlače sa tržišta su P1447, P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180.

Kako je naveo, ovaj lek se primenjuje kod dece starosti od dva meseca do 12 godina za snižavanje povišene telesne temperature.

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstava Srbije juče je objavljeno da su pojedine serije leka “Eferalgan” povučene iz prometa na zahtev proizvođača, nakon što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje.

Iz prodaje su povučene serije leka koje imaju rok upotrebe zaključno sa oktobrom 2018. godine. Trenutno u apotekama u Srbiji nema Eferalgan sirupa.Reč je leku Eferalgan od 90 mililitara, jačine od 30mg/ml.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike