U trendu

Litvanski grad Klaipeda – omladinska prestonica Evrope 2021.

NOVI SAD – Litvanski grad Klaipeda proglašen je za Omladinsku prestonicu Evrope za 2021. godinu, na ceremoniji u Pozorištu mladih u Novom Sadu, koji je nosilac te titule za sledeću godinu.

Ceremoniji su sinoć prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Evropskog omladinskog foruma Luis Alvarado Martines.

„Reforme obrazovanja, inovacije i kultura su prioritet Vlade Srbije. Informatiku i programiranje smo uveli kao obavezan predmet u osnovnoj školi. Smatram da samo uz razvijeno obrazovanje možemo da imao održivi razvoj“, rekla je premijerka Brnabić na svečanosti.

Ona je istakla da je Novi Sad kreativni centar i da će Vlada nastaviti da ga podržava.

„Želim da slušam mlade ljude, bilo da su u Srbiji ili u inostranstvu i uvek sam otvorena za njihove ideje“, kazala je Brnabićeva.

„Domaćini smo značajnog evropskog događaja u oblasti politike za mlade. Sa nama su brojni delegati iz gotovo svih evropskih država, predstavnici diplomatskog kora, kao i pokrajinske i republičke vlade“, rekao je na svečanosti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je istakao da je Novi Sad kreiranje lokalnog akcionog plana za mlade apsolutno prepustio omladinskim organizacijama uz logističku i finansijsku podršku grada.

Vučević je naveo da Novi Sad i Srbija moraju da iskoriste dve evropske titule i da, kako je rekao „stvore uslove da mladi ne odlaze odavde“.

Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, čestitao je Novom Sadu na tituli i prestižnoj ulozi koja mu je dodeljena i istakao da je primetio otvorenenost prema Evropi i negovanje evropskih vrednosti.

Luis Alvarado Martines, predsednik Evropskog omladinskog foruma, naglasio je da Novi Sad postaje evropski lider u politici za mlade.

Vukašin Grozdanović, koordinator OPENS-a, kaže da će novosadski lokalni akcioni plan za mlade biti baziran na rezultatima održanih fokus grupa i istraživanja, i da početkom godine Skupština grada treba da ga usvoji.

„OPENS sarađuje sa 42 omladinske organizacije, realizovao je 46 programa, a sa preko 100 partnera iz regiona, sprovedeni su projekti koji su doprli do 75.000 mladih. Cilj nam je da u 2019. godini, godini titule, svojim programima angažujemo 500.000 mladih u Srbiji i regionu“, naglasio je Grozdanović.

Omladinska prestonica Evrope titula je koju Evropski omladinski forum dodeljuje jednom evropskom gradu na period od godinu dana.

Četiri grada našla su se u finalnom krugu za 2021. godinu: Klaipeda (Litvanija), Varaždin (Hrvatska), Velika Nikozija (Kipar) i Kišinjev (Moldavija).

Prestižno zvanje ponela je Klaipeda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.