U trendu

Najlepša sobna biljka cveta u februaru: Evo kako se gaji da bi imala savršene cvetove

Ako ste obožavalac sobnog cveća i u potrazi ste za novom cvetnom lepoticom, možda je dobro da se odlučite za kliviju.

Njen prvi plus je činjenica da spada u grupu izdržljivih biljaka koje mogu da prežive razne uslove među kojima su i zima i hladnoća.

Radi se o cvetu koji potiče iz Južne Afrike. Ime je dobio po vojvotkinji Kliv D’ Nortamberlend.

Njeni zeleni listovi izgledom podsećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proleće kada se na peteljki, koja može da bude visoka i do 80 centimetara, pojave cvetovi koji mogu biti narandžasti, crveni, beli, pa i prugasti. Cvetanje može da počne već u februaru.

Mirisni cvetovi pomalo podsećaju na amarilis, ali su manji. Što se tiče svetlosti, klivije vole jaku, ali ne i direktnu svetlost. Biljka je najaktivnija od proleća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20 stepeni.

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je važna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba održavati jedva vlažnim, čak i pustiti da se malo osuši između zalivanja koja su dovoljna otprilike svake dve nedelje, piše Zadovoljna.hr.

Takođe, klivija ne voli da je selite s jednog mesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste, potrebno ju je prihraniti barem jednom mesečno.

Kad počne faza mirovanja prestanite da je đubrite. To se obično dogodi tokom letnjih meseci.

Dok je klivija mlada, potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smestite u veću saksiju i menjajte samo površinski sloj zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.