U trendu

Najlepša sobna biljka cveta u februaru: Evo kako se gaji da bi imala savršene cvetove

Ako ste oboÅŸavalac sobnog cveća i u potrazi ste za novom cvetnom lepoticom, moÅŸda je dobro da se odlučite za kliviju.

Njen prvi plus je činjenica da spada u grupu izdrÅŸljivih biljaka koje mogu da preÅŸive razne uslove među kojima su i zima i hladnoća.

Radi se o cvetu koji potiče iz JuÅŸne Afrike. Ime je dobio po vojvotkinji Kliv D’ Nortamberlend.

Njeni zeleni listovi izgledom podsećaju na vodoskok, a mnogi joj se posebno raduju u proleće kada se na peteljki, koja moÅŸe da bude visoka i do 80 centimetara, pojave cvetovi koji mogu biti narandÅŸasti, crveni, beli, pa i prugasti. Cvetanje moÅŸe da počne već u februaru.

Mirisni cvetovi pomalo podsećaju na amarilis, ali su manji. Što se tiče svetlosti, klivije vole jaku, ali ne i direktnu svetlost. Biljka je najaktivnija od proleća do jeseni i tada joj najviše odgovara dnevna temperatura koja se kreće oko 20 stepeni.

Iako će vam klivija oprostiti povremeno zanemarivanje, briga za nju ipak je vaÅŸna, ali i relativno jednostavna. Tlo joj treba odrÅŸavati jedva vlaÅŸnim, čak i pustiti da se malo osuÅ¡i između zalivanja koja su dovoljna otprilike svake dve nedelje, piÅ¡e Zadovoljna.hr.

Takođe, klivija ne voli da je selite s jednog mesta na drugo, a dok je u najaktivnijoj fazi i raste, potrebno ju je prihraniti barem jednom mesečno.

Kad počne faza mirovanja prestanite da je đubrite. To se obično dogodi tokom letnjih meseci.

Dok je klivija mlada, potrebno ju je presađivati svake godine, a kasnije je smestite u veću saksiju i menjajte samo površinski sloj zemlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.