U trendu

Nikolić da ne potpiše sporazum o saradnji s NATO

Predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić pozvala je danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u logističkoj podršci.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije, Rašković Ivić zatražila je da Nikolić „svojim autoritetom neposedno izabranog predsednika“ izdejstvuje povlačenje zakona iz dalje skupštinske procedure i time spreči nesagledive štetne posledice koje bi prouzrokovalo njegovo stupanje na snagu, po usvajanju u drugom krugu.

U pismu se podseća i da je Skupština Srbije na sednici 26. decembra 2007. godine usvojila rezoluciju kojom je proglašena vojna neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze, do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi se donela konačna odluka po tom pitanju.

Kako je precizirano, rezolucija je usvojena glasovima 220 narodnih poslanika, među kojima i glasovima Srpske radikalne stranke, čiji je Tomislav Nikolić u to vreme bio zamenik predsednika.

„Zakonom o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške celokupna logistika, pozadinsko obezbeđenje, predaje se u ruke NATO, čime se na nulu svodi borbena gotovost Vojske Srbije i ugrožava bezbednost države“, smatra predsednica DSS-a.

Ona je ukazala i da takvim zakonom „Srbija dobrovoljno ustupa teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO-a, i dopušta nesmetan pristup svim državnim i privatnim objektima, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe, omogućava se razmena poverljivih informacija, garantuje diplomatski imunitet i čitav niz drugih privilegija.

Rašković Ivić je ocenila da se tim zakonom NATO uvodi u Srbiju bez formalnog ulaska Srbije u NATO, a Srbija svrstava u antiruski vojni savez i da bi njegovim stupanjem na snagu Srbija odstupila sa pozicija vojne neutralnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.