U trendu

Nova odluka: Promenjen način testiranja na koronu

Svi građani sa simptomima virusa korona ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, a svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, izjavio je direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

Ta odluka je, kako je naveo, doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata, rekao je Stevanović posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom Zlatiborom Lončarom.

„Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratoriju, jer to zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama“, rekao je Stevanović.

Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija…, samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u normalnim uslovima, kada nije veliki pritisak.

„Kada je veliki pritisak dovoljno je 10-ak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati“, ukazao je Stevanović.

On je naglasio da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre.

„Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje“, rekao je Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar