U trendu

Novi Sad dobio novi građanski pokret Bravo!

 U Novom Sadu večeras je predstavljen građanski pokret „Bravo!“ koji , kako je najavljeno, ima ambiciju da izadje na lokalne izbore 2024.

Član novoosnovanog pokreta Brajan Brković je kazao da će prva odluka nove gradske vlasti, nakon izbora 2024. biti ukidanje „sramotnog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada“.

To udruženje gradjana, na Dan grada Novog Sada zvanično je predstavljeno, a između ostalog, istaknuto je i da ima ambiciju da nastupi na prestojećim lokalnim izborima 2024.

Brković je istakao da će se boriti da Novi Sad bude bastion antifašizma, grad socijalne jednakosti i socijalne pravde.

Boriće se i da Novi Sad bude bezbedan grad u kojem, kako je kazao, „policija čuva zakon i red, a ne kriminal i batinaše“.

„Sistem koji ne može da pruži hranu, lekove i krov nad glavom nije sistem u kojem želimo da živimo“, istakao je Brković.

Predstavnica pokreta Aleksandra Mirimanov je dodala da je rodna ravnopravnost jedan od prioriteta tog pokreta, te da će se zalagati da se u škole vrati predmet domaćinstvo.

Zalagaće se, kako je kazala, i da se u škole uvede obrazovanje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

„Zalažemo se da svaka devojčica, devojka i žena u ovom društvu bude obrazovana, zdrava, ekonomski nezavisna i slobodna od nasilja“, istakla je ona.

Pokret, između ostalog, čini veliki broj aktivista i aktivistkinja koji su prethodnih godina u Novom Sadu učestvovali u različitim borbama i protestima, od lokalnih ekoloških do urbanističkih.

Učestvovali su i u aktivnostima protiv nasilja, kao i za slobodne mesne zajednice u kojima su građani na izborima 2021. pobedili kandidate Srpske napredne stranke.

Na promociji su bili i gosti – aktivistknjinja Aida Ćorović, predstavnica organizacije „Pravo na vodu“ Iva Marković, zvaničnik kraljevačkog Lokalnog fronta Predrag Voštinić i članovi novosadskog odbora stranke Zajedno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.