NUNS i UNS traže razjašnjenje oko vlasništva Politike

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvali su danas Vladu Srbije i druge nadležne organe da što pre utvrde da li su navodi o formalnom gašenju jednog od vlasnika lista Politika tačni i obaveste javnost o mogućim posledicama.

„NUNS je posebno zabrinut zbog spekulacija o netransparentnom prenosu vlasničkog udela ‘Ist medija grup’ na treće lice što može imati nesagledive posledice po budućnost Politike. Javnost ima pravo da zna šta se zaista dogadja, ko je vlasnik Politike i drugih medija i kakav je pravni status tih vlasnika u Srbiji i u državama u kojima su formalno registrovani“, navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje je izrazilo zabrinutost zbog toga što vlasništvo nad pojedinim medijima u Srbiji nije do kraja razjašnjeno.

„Dodatni razlog za uznemirenost je činjenica da se država, uprkos zakonskim obavezama, nije potpuno povukla iz vlasništva nad medijima i da su nejasnoće u vlasništvu vezane upravo za medije u kojima ona ima udeo“, dodaje NUNS.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da Vlada i Komisija za zaštitu konkurencije hitno utvrde sve činjenice u vezi sa informacijom da je vlasnik 50 odsto lista Politika ruska firma „Ist medija grup“ ugašena i saopšte kakve će posledice to imati na taj dnevni list.

Kako je u sredu preneo Sputnjik, preduzeće „Ist medija grup“ koje je u srpski medijima označavano kao jedan od vlasnika lista Politika, izbrisano je iz spiska poreskih obveznika Rusije. Kompanija biznismena Miroslava Bogićevića, registrovana je u Moskvi 2012. godine, sa naznakom ‘izdavačka delatnost’, dodaje Sputnjik.

U saopštenju UNS je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić po dolasku na vlast 2012. godine obećao da će se do kraja avgusta te godine znati potpuna istina o kupovini Politike, da bi prošle godine izjavio da „ni Sveti Petar ne bi mogao da razmrsi njeno vlasništvo“.

UNS je dodao da očekuje da Vlada i Komisija za zaštitu konkurencije što pre odgovore da li je sada država potpuni vlasnik Politike i ako nije, šta će preduzeti da se izbegnu ekonomske posledice ili eventualno neprijateljsko preuzimanje najznačajnijeg srpskog dnevnika.

Udruženje je podsetilo da su krajem prošle godine vlasnici Kurira tvrdili da su postali suvlasnici Politike kupovinom njenih potraživanja od Vaca.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike