U trendu

Obnovom Parka prijateljstva završena obnova parka Ušće

BEOGRAD – Rekonstrukcija Parka prijateljstva na Ušću je završena čime je, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, završena kompletna obnova parka Ušće.

On je podsetio da je obnova parka Ušće počela pre dve godine i da je to, sa oko 95 hektara površine, najveći park u Beogradu.

Kako je obrazložio, prvo je uređeno 33 hektara parka u delu kod Muzeja savremene umetnosti, pa 52 hektara prema hotelu „Jugoslavija“, nakon čega je obnovljen i Park prijateljstva.

„Park Ušće prvi put posle mnogo godina ima sadržaje koje ljudi koriste i postao je uređen park“, rekao je Vesić novinarima i dodao da će u narednim godinama biti uređen i kej, Obala kralja Aleksandra, od Brankovog mosta prema hotelu „Jugoslavija“.

Vesić je podsetio da je Park prijateljstva nastao 1961. godine kada je u Beogradu održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja i kada je predsednik SFRJ Josip Broz Tito zasadio prvi platan, a posle njega i svi ostali predsednici država koje su učestvovale u toj konferenciji.

Kasnije je, dodao je, postala tradicija da lideri država koji su dolazili u posetu našoj zemlji tu sade platane i da se zato ovaj park zove Park prijateljstva.

„Ovde postoji 191 platan koji su oni zasadili, od čega je 130 uspelo da se održi. 61 smo zamenili novim drvećem i pored toga smo zasadili još oko 80 stabala“, rekao je Vesić.

Istakao je da je Beograd zaslužio da park Ušće bude uređen i da će, kada na temeljima nekadašnjeg projekta muzeja revolucije bude izgrađena i zgrada Beogradske filharmonije, taj prostor dobiti svoj puni smisao.

Radovi u Parku prijateljstva su podrazumevali popravku potojećih zastora i obnovu travnjaka uz staze i platoe. Stare kamene ploče zamenjene su svetlo sivim i svetlo crvenim granitnim pločama istih dimenzija, a ukupna površina zastora pod novim kamenim pločama je blizu 8.000 metara kvadratnih.

Zamenjeni su i krečnjački ivičnjaci novim granitnim u dužini od 1.843 metra, na asfaltnim stazama obnovljen sloj asflata ukupne površine od oko 10.500 metara kvadratnih, a uređen je i spomenik „Večna vatra“, koji je napravljen nakon NATO bombardovanja.

Napravljeno je više mesta za odmor posetilaca pa umesto dosadašnjih 19, park sada ima 24 nove klupe, a postavljeno je i 15 novih đubrijera.

Radovi u Parku prijateljstva koštali su oko 212.4 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar