U trendu

Oko stotinu zdravstvenih radnika prošlo obuku za bezbednost dece na internetu

U tehničkim obukama za korišćenje aplikacije Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu do sada je učestvovalo oko stotinu zdravstvenih radnika u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Državna sekretarka Tatjana Matić ocenila je da je saradnja Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu s predstavnicima zdravstvenog sektora u Srbiji od izuzetnog značaja, budući da su prekomerna upotreba novih tehnologija i stvaranje zavisnosti kao posledica toga, prepoznati kao problemi koji treba suzbijati radi zaštite dece prilikom korišćenja informaciono komunikacionih tehnologija, navodi se u saopštenju.

„Tokom tih obuka imali smo prilike i da neposredno od zdravstvenih radnika dobijemo preporuke koje se tiču edukacije dece za bezbednost dece na internetu. Oni smatraju da takve edukacije treba sprovoditi već u 3. i 4. razredu osnovne škole, kada se može preventivno delovati na svest o rizicima prilikom korišćenja digitalnih tehnologija“, rekla je Matić.

Državna sekretarka je rekla da su operateri kontakt centra posetili 17 domova zdravlja na teritoriji Beograda gde su direktorima, pedijatrima školskih dispanzera i psiholozima pružili tehničke instrukcije za rad na aplikaciji koje će im pomoći u prihvatanju i rešavanju predmeta koje prosledio Kontakt centar.

Obuke su održane i u domovima zdravlja u Aranđelovcu, Zrenjaninu, Smederevu i Sremskoj Mitrovici, a do 15. avgusta, biće sprovedene i u Rumi, Valjevu, Pančevu, Novom Sadu, Smederevu, Staroj Pazovi, Požarevcu i Šapcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.