U trendu

Pastor obećao mobilizaciju glasača za referendum u Madjarskoj

Predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvan Pastor obećao je u ime čelnika partija madjarske nacionalne manjine u zemljama Karpatskog bazena da će učiniti sve da se mobilišu glasači, dvojni državljani da 2. oktobra izadju na referendum kojim Madjarska želi da odbaci preporuke Evropske unije za prihvat izbeglica i migranata.

„Svi mi imamo pravo da odlučimo s kim i na koji način hoćemo da živimo i ne mogu nam se nametnuti odluke koje ne prihvatamo. Na prvi pogled referendum je unutrašnja stvar Madjarske, ali pošto smo jedna nacija, unutrašnja stvar Madjarske je stvar svih nas“, rekao je Pastor a prenela madjarska državna novinska agencija MTI.

Dodao je da su zbog toga čelnici madjarskih partija u Karpatskom basenu „obavezni da mobilišu“ svoje zajednice za učešće na referendumu i da ih pozivaju na to da 2. oktobra „odbace briselsku politiku naseljavanja“.

Predstavnici prekograničnih madjarskih stranaka i organizacija koje imaju podršku aktuelne madjarske vlade su u zajedničkoj izjavi osudili „pogrešnu imigracionu politiku EU i nametnuto naseljavanje“.

Ištvan Pastor je i u ime ostalih partijskih čelnika iz Karpatskog basena rekao da je pomenuta zajednička izjava zauzimanje vrednosnog stava, jer se svi potpisnici zalažu za opstanak Evrope „sa hrišćanskim korenima“ i odbacuju osporavanje suvereniteta država.

Na skupu na Balvanjoškom slobodnom univerzitetu u Transilvaniji osim predstavnika madjarske vlade i vladajućeg Fidesa učestvovali su i predstavnici SVM-a, Zakarpatskog madjarskog kulturnog saveza, Demokratske zajednice Madjara u Hrvatskoj, Partije madjarske zajednice iz Slovačke, Erdeljske madjarske narodne partije i Madjarske gradjanske partije iz Rumunije i Demokratskog saveza Madjara u Rumuniji, preneo je portal Vojvodina danas (www.vajma.info).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.