U trendu

Počelo glasanje građana o izgledu vagona beogradskog metroa

BEOGRAD – Glasanje Beograđana za dizajn beogradskog metroa počelo je večeras i trajaće do 15. septembra, kada ćemo znati koji su dizajn izabrali Beograđani i kako će u narednim vekovima izgledati beogradski metro, rekao je na svečanosti u Skupštini grad Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Predstavljanju četiri predloga za budući izgled vagona beogradskog metroa prisustvovali su i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni i potpredsednik komapnije „Alstom“, koja će graditi metro Filip Deler.

„Pred vama se nalaze četiri predloga. Oni su simbolični nazvani svetlost, snaga, sloboda i sigurnost. Za dva meseca znaćemo koji će od ovih predoga biti naš beogradski dizajn“, rekao je on.

Vesić je zaključio da, kada Srbi i Francuzi rade zajedno neki posao, rezultat toga ne može biti ništa drugo nego svetlost, snaga, sloboda i sigurnost.

„Zajedno smo ginuli u prošlosti za slobodu Evrope, a sada zajedno gledamo u budućnost i razvijamo našu zemlju“, rekao je Vesić.

On je ocenio da će ove godine Beograd ostvariti san koji traje 50 godina, a to je izgradnja metroa.

Vesić je rekao da gotovo da nije bilo gradonačelnika koji prethodnih pola veka nije obećavao izgradnu metroa.

„Tako je 4. decembra 1971. godine tadašnji gradonačelnik Branko Pešić, na dan kada su otvoreni Gazela i terazijski tunel svečano obećao da će Beograd početi izgradnju metroa i železničku stanicu Prokop. Za ovih 50 godina bilo je vremena kada je Beograd imao para da gradi metro, bilo je i onih teških metroa, ali očigledno nije bilo ni političke volje, ni snage ni znaja da se metro gradi. Zato će ova 2021. godina ostati zabeležena u istoriji kao godina u kojoj je Beograd počeo da gradi metro“, istakao je Vesić.

Zamenik gradonacelnika je rekao da za Beograđane ne postoji značajniji projekat.

„Danas kada smo pred početkom izgadnje metroa želim da izrazim posebnu zahvalnost predsedniku Republike Aleksandru Vučiću koji je obezbedio 4,6 mijlijardi evra koliko će koštati izgradnja prve dve linije metroa. Budžet Beograda je 1,22 milijarde evra, ali jasno je da ovaj najveći u istoriji projekat iznosi četvorogodišnji budžet Beograda i da on sam ne bi mogao da ga izvede“, rekao je Vesić.

Podsetio je da će radovi na izgradnji početi u novembru i dodao da će svi Beograđani biti uključeni i u to tako što će glasati za jedna od četiri predloga koji su ponuđeni.

„Metro pripada svim Beograđanima i zato danas treba da budemo svi uključeni u proces njegove realizacije, jer metro koji ćemo graditi ovih godina ostaće ovde vekovima „, rekao je zamenik gadonačlenika.

Istakao je da Beograđani zaslužuju metro i standard kakav imaju stanovnici Pariza i Londona.

„Metro je veliki korak u tom pravcu, ali nije i jedini. Svaka nova fasada, nova zgrada, ulica, autobus, svaki novi kiliometar kanalizacije i vodovoda približavaju nas modernom i evropskom Beogradu“, rekao je Vesić.

Ocenio je da je početak 20. veka obeležilo čelično srpsko-francusko prijateljstvo, dodavši kako je srećan što na početku 21. veka ovakav posao ponovo radimo sa našim prijateljima Francuzima.

„Najveće infrastrukturne poslove u Beogradu rade francuske kompanije. To su deponija komunalnog otpada Vinča, aerodrom Beograd i čitav niz kompanija koje učestvujzu u infrastrukturnim projektima koji naš grad uvode u 21. vek“, rekao je Vesić.

Potpredsednik kompanije „Alstrom“ Filip Deler zahvalio je na ukazanom poverenju za izgradnju metroa.

„Metro će biti izgrađen po najsavremenijoj tehnologiji u svetu. Primenićemo sva rešenja koja predstavljaju vrhunac u toj oblasti. Primenili smo rešenja kojim se štedi energija, a metro će biti bez vozača, tako da će se optimalno iskoristiti infrastruktura koja će biti izgrađena“, rekao je Deler.

On je naveo da će metro biti osmišljen tako da opredstavlja originalnost i ličnost Beograda.

„U ‘Alstromu’ imamo tiim dizajnera koji je sarađivao sa timom iz Beograda i oni su na kraju došli do ideje o četirio predloga koji će večeras biti predstavljeni“, rekao je Deler.

Naveo je da su izvori inspiracije dizejnerima bile boje srpske zastave i neke karakteristike Beograda, kao štro su dve reke na kojima leži.

„Stanovnici Beograda će videti da se njihov način života sa metroom poboljšava, ali i da sam izgled grad postaje bolji“, rekao je potpredsednik „Alstroma“.

Ambasador Žan Luj Falkoni se obratio na srpskom jeziku ocenivši kako to nalaže istorijski karakter trenutka.

„Projekat beogradskog metroa je više godina vodeći projekat u odnosima Francuske i Srbije. Posle posete Beogradu predsednik Makrona u julu 2019. godine Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog projekta uz izuzetnu finansijsku podršku. Kao što vidite večeras, Francuska ispunjava dogovoreno“, rekao je ambasador Falkoni.

Glasajućui za izgled budućih vagona, građani imaju priliklu da beogradski metro zaista učine svojim

„Sa metroom ovaj divan grad sa dugom istorijom će biti manje zagađen, moderniji i još lepši. Na dan našeg nacionalnog praznika 14. jula ovim događajem ispisujemo novu stranicu tradicionanog prijeteljstva naša dva naroda“, rekao je Falkoni.

Od 21 čas ispred Starog dvora prikazana je 3D projekcija predloga izgleda vagona, a građani Beograda i Srbije će na sajtu Grada Beograda moći da glasaju za tip vagona koji im se najviše sviđa i tako odluče o izgledu metroa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.