U trendu

Pomoćnik gradonačelnika: Klima-uredjajima je opremljeno 50 odsto vozila GSP Beograd

Klima-uredjajima je opremljeno 50 odsto vozila GSP „Beograd“, dok u jednom broju vozila koji nemaju klimu ne postoji ni tehnička mogućnost ugradnje, rekao je pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević.

Kako je saopštio Beoinfo, prilikom današnje posete dispečerskim centralama Milosavljević je rekao da je drugi problem što je prethodna vlast neodgovorno sprovela javnu nabavku za kupovinu klima-uredjaja.

„Za vreme prethodne vlasti, 250 miliona dinara uloženo je u kupovinu klima, pojedinačno svaka od njih je koštala izmedju 12.000 i 13.000 evra. Situacija na terenu pokazuje da vozila nisu imala tehničkih kapaciteta da podrže te uredjaje. Dakle, klime su ugradjene, posle nekoliko dana one kolabiraju, nastaje šteta i klime ne mogu da se vrate u funkciju“, naveo je on.

Milosavljević je rekao da je kroz razgovor sa tehničkim osobljem GSP-a ustanovljeno da i uz velike napore i finansijska ulaganja 140 klima ne može da se popravi.

Prema njegovim rečima, uslov za učešće na tenderu danas imaju samo autobusi koji imaju klimu.

„U narednim programima poslovanja GSP-a, ići će se ka zameni voznog parka i obavezan uslov tendera biće klima-uredjaj“, naveo je Milosavljević.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić  i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević obišli su danas radnike nekoliko javnih gradskih preduzeća koji rade na otvorenom, u otežanim uslovima zbog visokih temperatura.

Mladenović je naveo da većih problema u funkcionisanju komunalnih sistema nema.

On je rekao da je trenutno aktivno oko sedamsto radnika „Beograd-puta“ na šezdesetak gradilišta.

Osim radnika „Beograd-puta“, na terenu su i radnici „Zelenila“, „Gradske čistoće“, „Beogradskih elektrana“ i „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“.

„Naša preporuka je da se kada temperatura predje 37 stepeni uvede režim dvosmenskog rada i to do 13 časova, nakon čega sledi pauza, te se rad nastavlja od 16 sati. Sva javna preduzeća pridržavaju se tih preporuka“, istakao je Mladenović i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na radnike drugih preduzeća.

Zamenik gradonačelnika je apelovao na racionalniju potrošnju vode i dodao da u proseku ona iznosi od 150 do 250 litara po stanovniku.

„Jasno je da je u ovim vremenskim uslovima povećana potrošnja i ona može da se toleriše do 20 -30 procenata. To sistem može da podnese. Medjutim, u odredjenim delovima grada potrošnja iznosi čak osam stotina litara, te je jasno da se koristi za zalivanje bašta i travnjaka. Voda mora racionalno da se koristi“, naveo je Mladenović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.